Zmeny v sociálnom poistení v roku 2022. Čo potrebujeme vedieť?

Ako zvyčajne, aj tento rok so sebou prináša zopár dôležitých zmien v oblasti sociálneho poistenia. Prinášame vám prehľad toho najdôležitejšieho, dnes to bude hlavne o dôchodkoch a nových vymeriavacích základoch.

33131_obr

Dôchodky sa zvýšia o 1,3 % mesačnej sumy dôchodku

Je to percento medziročného rastu spotrebiteľských cien za domácnosti dôchodcov určeného Štatistickým úradom SR za prvý polrok kalendárneho roka 2021. O zvýšenie (valorizáciu) dôchodku nie je potrebné Sociálnu poisťovňu žiadať; poberatelia dostanú o zvýšení písomné rozhodnutie a dôchodky vo vyššej sume im budú prvý raz vyplatené vo výplatnom termíne v januári 2022, a to aj s doplatkom zvýšenia od 1. januára 2022 do dňa predchádzajúceho výplatnému termínu v januári 2022.

Minimálny dôchodok zostane rovnaký

Poberateľovi minimálneho dôchodku sa od 1. januára 2022 valorizuje jeho pôvodne vypočítaný dôchodok (o 1,3 %). Sociálna poisťovňa ho porovná s výškou poberaného minimálneho dôchodku. Ak je jeho pôvodný dôchodok aj po valorizácii nižší ako minimálny, dôchodcovi sa naďalej vypláca minimálny dôchodok. Ak bude po zvýšení (valorizácii) pôvodného dôchodku jeho suma vyššia ako výška minimálneho dôchodku, nárok na minimálny dôchodok zaniká a Sociálna poisťovňa bude dôchodcovi vyplácať jeho valorizovaný dôchodok. Ten bude totiž vyšší než dovtedy poberaný minimálny dôchodok. Kalkulačku na výpočet valorizácie dôchodku od 1. 1. 2022 nájdete na stránke Sociálnej poisťovne.

Dôchodková hodnota na rok 2022 bude 15,1300 eur

Dôchodková hodnota je jednou zo základných veličín na výpočet dôchodkovej dávky v danom roku. Na výpočet dôchodkovej dávky sa použije aktuálna dôchodková hodnota platná v kalendárnom roku, v ktorom vznikol nárok na jej výplatu. Ak teda nárok na dôchodok vznikne v roku 2022, použije sa dôchodková hodnota 15,13 eur.

Exekučné zrážky z dôchodkov sa niektorým dôchodcom znížia alebo prestanú vykonávať

Sociálna poisťovňa od roku 2022 prepočíta sumu exekučnej zrážky dôchodcom; dôvodom je nielen zvýšenie dôchodku od 1. januára 2022 (valorizácia), ale aj zmena základnej sumy, ktorú nie je možné z dôchodku zraziť na úhradu niektorých pohľadávok. Zníženie sumy exekučných zrážok sa týka dôchodcov, ktorým sa z dôchodku vykonávajú zrážky na úhradu neprednostných pohľadávok alebo pohľadávok výživného na maloleté dieťa (ak sa základná suma zvyšuje na vyživovanú osobu).

Ak ide o neprednostnú pohľadávku, základná suma sa od 1. januára 2022 zvyšuje z doterajších 218,06 eur na 305,28 eur, čo je 140 % životného minima. Na každú osobu, ktorej poberateľ dôchodku poskytuje výživné, mu musí zostať ďalších 50 % z tejto sumy, čiže 152,64 eura mesačne. K základnej sume na povinného (čiže dlžníka) sa pripočíta zvýšenie na vyživovanú osobu.

Zmena sa týka aj poberateľov dôchodkov, ktorým sa vykonáva zrážka na úhradu pohľadávky výživného na maloleté dieťa. Základná suma na povinného (dlžníka) ostáva nezmenená a je 91,58 eura. Zvyšuje sa však základná suma na vyživovanú osobu, ktorá sa pripočítava k základnej sume na povinného, a to na 76,32 eura mesačne zo súčasných 38,15 eura mesačne.

V dôsledku zmeny základnej sumy, ktorú nie je možné z dôchodku zraziť, sa teda dôchodcom, ktorým sa vykonáva zrážka z dôchodku na neprednostnú pohľadávku alebo na výživné na maloleté dieťa, po prepočte od 1. januára 2022 suma zrážky zníži alebo sa zrážky prestanú vykonávať. Sociálna poisťovňa v januári 2022 zaslala všetkým dôchodcom, ktorých sa to týka, písomnú informáciu o znížení ich exekučnej zrážky alebo o ukončení exekučných zrážok.

Dôchodcovia žijúci v ČR už nebudú predkladať doklady o žití

Dôchodcovia žijúci v Českej republike, ktorí dostávajú dôchodok zo Sociálnej poisťovne, už od januára 2022 nebudú mať povinnosť každoročne predkladať potvrdenie o žití. Údaje o poberateľoch dôchodkových dávok si bude Sociálna poisťovňa elektronicky vymieňať s Českou správou sociálneho zabezpečenia. O ukončení povinnosti predkladať doklad o žití bude Sociálna poisťovňa svojich poistencov v ČR adresne informovať listom, ktorý dostanú spolu s oznámením o valorizácii dôchodku. Postup sa uľahčí aj dôchodcom, ktorí dostávajú dôchodok z ČR na účet a majú bydlisko na Slovensku. Tí budú potvrdenie o žití predkladať Českej správe sociálneho zabezpečenia podľa českej legislatívy už len raz ročne. Doteraz tak robili každý štvrťrok alebo vždy pri žiadosti o výplatu dávky.

Nové vymeriavacie základy pre platenie poistného

Minimálny a maximálny vymeriavací základ na sociálne poistenie pre samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) a dobrovoľne poistené osoby (DPO) sa od 1. januára 2022 zvyšuje takto:
  • minimálny vymeriavací základ, ktorý je 546 eur, sa zvyšuje na 566,50 eura,
  • maximálny vymeriavací základ, ktorý je 7 644 eur, sa zvyšuje na 7 931 eur.
Minimálne poistné pre povinne poistenú SZČO od 1. januára 2022 bude 187,78 eura. Pre DPO, ktorá je dobrovoľne poistená dôchodkovo, nemocensky a v nezamestnanosti, bude vo výške 199,11 eura.

Informáciu o novej výške poistného dostali SZČO v priebehu januára 2022 zo Sociálnej poisťovne listom alebo do e-schránky. Poistné v novej výške potom prvý raz zaplatia do 8. februára 2022 (za január 2022). Sociálna poisťovňa v súvislosti so zmenou minimálneho a maximálneho vymeriavacieho základu od 1. januára 2022 pripravila nové kalkulačky na výpočet poistného pre SZČO a DPO, nájdete ich na jej stránke.

Informácie čerpáme z portálu www.socpoist.sk.

Vyberáme z Poistovne.sk

burst-reading-in-hospital

eRecept už funguje 10 rokov. Poznáte všetky jeho výhody?

Potrebujete lieky? Nemusíte chodiť do ambulancie, stačí zavolať.
19.04.2024 | redakcia
Čítať viac o eRecept už funguje 10 rokov. Poznáte všetky jeho výhody?
freelancer-typing-on-keyboard

Aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom?

Pri niektorých finančných produktoch je možné určiť oprávnenú osobu. Pozrite si, prečo sa ju oplatí určiť a aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom.
17.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom?
dentist-doing-checkup

Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit

Návšteva zubára sa niektorým Slovákom predraží. Ministerstvo zdravotníctva SR totiž po konzultácii s rezortom financií navrhlo revíziu v benefitoch zdravotných poisťovní. Dotkne sa pritom práve poskytovania zubného benefitu zdravotnými poisťovňami.
15.04.2024
Čítať viac o Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit

Vyberáme z banky.sk