Cestovné poistenie a korona. Čo vám pokryjú storno poplatky? Časť 2.

Neistá doba nás núti zamyslieť sa aj nad rizikami, že na objednanú dovolenku nebudem môcť vycestovať. Dôvodov môže byť viacero - choroba, zavreté hranice či zrušené lety. Čo z toho vám preplatí poisťovňa?

busy-beach

Poistenie storno poplatkov vám pomôže

Helena Kanderková, špecialistka externej komunikácie Allianz - Slovenskej poisťovne, hovorí, že riziko korony majú zahrnuté v cestovnom poistení. „To znamená že od 10. mája 2021 je ochorenie Covid-19 automaticky kryté v rámci cestovného poistenia. Cestovné poistenie tak kryje nevyhnutné liečebné náklady a základné asistenčné služby, ktoré vzniknú z dôvodu epidemickej alebo pandemickej situácie, pričom sa riadime odporúčaniami oficiálnych štátnych orgánov, respektíve cestovateľským semaforom,“ vysvetľuje s tým, že ďalej kryje aj stornovacie poplatky z dôvodu pozitívneho testu na koronavírus poisteného, jeho blízkej osoby alebo spolucestujúceho. Ale aj z dôvodu nariadenej karantény poisteného alebo spolucestujúceho a oneskorený nástup na zájazd alebo predčasný návrat na Slovensko, aj z dôvodu ochorenia Covid-19 poistenej osoby, blízkej osoby alebo spolucestujúceho. „Aj z dôvodu nariadenej karantény poisteného alebo spolucestujúceho, a to v rámci poistenia nevyužitej cesty, ktoré je súčasťou poistenia stornovacích poplatkov. V takomto prípade vyplatíme dohodnutú sumu, respektíve % z poistnej sumy stornovacích poplatkov za každý deň nevyužitej cesty.“ Ochorenie na Covid-19 nie je vylúčené z poistenia storno poplatkov ani v poisťovni UNIQA. „Znamená to, že poistený si môže uplatniť náhradu storno poplatkov aj v prípade nákazy koronavírusom a následnej hospitalizácii, domácej liečby alebo povinnej karantény – a to v prípade, ak bol pred vycestovaním do zahraničia pozitívne testovaný PCR testom nie starším ako 72 hodín,“ objasňuje Ľubomíra Hricová,produktová manažérka cestovného poistenia UNIQA . Zároveň upozorňuje, že poistenie storna sa nevzťahuje na udalosti, ktoré nastali v dôsledku epidemiologickej situácie v cieľovej krajine alebo na Slovensku (napríklad nemožnosť vycestovať kvôli zatváraniu hraníc, zrušeniu letov a podobne). Aj pripoistenie COVID v Generali poisťovni klientov kryje ešte pred odchodom na dovolenku v prípade jej zrušenia z dôvodu ochorenia Covid-19 alebo pre nariadenú karanténu z dôvodu pozitívneho výsledku PCR testu, či nenastúpenia do lietadla z dôvodu namerania zvýšenej teploty. „Náklady, ktoré vznikli z dôvodu zrušenia cesty, pritom uhradíme klientovi aj jeho spolupoisteným osobám, s ktorými mal na dovolenku vycestovať,“ hovorí Katarína Kukurová, hovorkyňa poistovne Generali s tým, že pointou pripoistenia COVID nie je vrátiť poistné v prípade, ak nie je možné z dôvodu ochorenia covid-19 vycestovať, ale preplatiť náklady so zrušením dovolenky (zájazd, letenky, ubytovanie a podobne), ktoré klientovi a jeho spolucestujúcim vzniknú. Pripoistenie COVID kryje klienta aj v situácii, keď sa ocitne v nariadenej karanténe počas pobytu v zahraničí. „Klientovi poisťovňa uhradí náklady na ubytovanie pri predĺžení pobytu z dôvodu nariadenej karantény kvôli ochoreniu na Covid-19 a aj s tým súvisiace dodatočné cestovné náklady, napríklad na nákup letenky s neskorším dátumom odletu.“

Podmienky v jednotlivých poisťovniach sa líšia, preto odporúčame informovať sa v konkrétnej poisťovi, ktorú ste si vybrali.  
 

Vyberáme z Poistovne.sk

woman-sits-in-front-of-computer-talking-on-the-phone

Životné poistenie: Jednorázová výplata alebo renta? Aké doklady budete potrebovať?

Ako sa vypláca poistné plnenie zo životného poistenia? Predtým, ako vám ho poisťovňa vyplatí, budete musieť predložiť niekoľko dokladov. Kedy vám vyplatia sumu jednorázovo a kedy dostanete rentu?
05.09.2024 | Katarína Macková
Čítať viac o Životné poistenie: Jednorázová výplata alebo renta? Aké doklady budete potrebovať?
girl-running

Na začiatku školského roka Allianz registruje viac úrazov detí

Denne eviduje Allianz v priemere 30 úrazov detí, v septembri a októbri je to v priemere 37 hlásení denne. Drobné poranenia stoja stovky, vážne úrazy či trvalé následky tisíce aj desaťtisíce eur. Za pád z preliezky na školskom dvore vyplatil Allianz 3 450 eur. Záujem o skupinové poistenie škôl každý rok mierne stúpa.
02.09.2024
Čítať viac o Na začiatku školského roka Allianz registruje viac úrazov detí
hands-grasping-a-steering-wheel

Treba vypnúť motor pri tankovaní?

Na čerpacích staniciach ste sa určite stretli s varovnými tabuľami, že pred začatím tankovania treba vypnúť motor. Je to skutočne pravda a nutnosť? Hrozí vám nejaké nebezpečenstvo?
02.09.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Treba vypnúť motor pri tankovaní?

Vyberáme z banky.sk