Téma: Zdravotné poistenie
Otázka:

Viackrát som sa stretla s niekým, kto bol COVID pozitívny. Ja som však mala zakaždým negatívny výsledok antigénového testu. Je môžné, že som toto ochorenie už prekonala? Ako to môžem zistiť?

Odpoveď:
To, že ste bola vždy po kontakte s pozitívnym na Covid-19 negatívne testovaná môže znamenať aj to, že ste sa dostatočne chránili alebo máte dobre fungujúci imunitný systém. Alebo aj to, že máte v tele už vytvorené protilátky, ktoré vás chránia, čo znamená, že ste ochorenie už prekonali a ani ste o tom nemuseli vedieť. Podiel asymptomatických (pacientov bez príznakov) je u ochorenia Covid-19 relatívne vysoký.

To, či ste sa už s ochorením stretli, môžete zistiť testom na vyšetrenie protilátok na Covid-19, ktorý sa robí odberom z krvi. Protilátky konkrétne IgG trieda vzniká v organizme asi 14. deň od nakazenia a ostáva v tele týždne až mesiace po prekonaní nákazy. Avšak u pacientov, ktorí si ochorením prešli ľahko a bez príznakov sa zväčša tvorí len veľmi malé množstvo protilátok, a tak test nemusí ich prítomnosť dokázať. Naši poistenci majú možnosť absolvovať test na prítomnosť protilátok na Covid-19 so zľavou 25 percent z ceny testu. Testovanie odhalí, či sa po prekonaní ochorenia vytvorili v krvi testovaného protilátky na Covid-19, a tak môže byť pred ďalšou nákazou chránení. Všetko o teste sa dozviete na www.dovera.sk/test.
Odpovedal: Matej Štepiansky (25.02.2021)
Späť

Vyberáme z banky.sk