Študenti a zdravotné poistenie. Aké sú vaše povinnosti?

Ste študent a chcete si ujasniť, ako je to so zdravotným poistením? Ukončili ste štúdium alebo ste ho prerušili? Aké budete mať povinnosti voči zdravotnej poisťovni? Kedy sa treba prihlásiť, ak sa vám nepodarilo ihneď zamestnať? Môže sa, samozrejme, stať i to, že na prvýkrát neurobíte štátnice. Pozrieme sa na to, ako treba v uvedených prípadoch postupovať.

Businessman studuje-001

Zdravotnej poisťovni sa musíte prihlásiť sami

Samozrejme, po ukončení štúdia sa každý snaží čím skôr si nájsť prácu, nie vždy sa to však podarí tak rýchlo, ako by sme chceli. Čo v takomto prípade robiť? „Ak sa absolvent po skončení školy nezamestná, nezačne vykonávať samostatne zárobkovú činnosť alebo zaňho nie je platiteľom poistného štát, musí sa v zdravotnej poisťovni prihlásiť ako samoplatiteľ poistného (musí začať platiť poistné sám),“ vysvetľuje Viktória Vasilenková, hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Ak nemáte potrebné informácie, je pomerne ľahké ich získať – stačí si dôkladne pozrieť webové stránky našich zdravotných poisťovní, navštíviť ktorúkoľvek z ich pobočiek alebo zavolať na infolinku, kde vám ochotne poradia.

Ak sa rozhodnete stať sa samoplatiteľom, povinnosť informovať vašu zdravotnú poisťovňu je na vašej strane. „V prípade, že sa v zdravotnej poisťovni prihlasuje ako samoplatiteľ poistného, tuto skutočnosť musí zdravotnej poisťovni oznámiť do 8. dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po mesiaci, v ktorom nastal vznik platiteľa poistného,“ vysvetľuje ďalej Vasilenková.

Čo v prípade neurobenia štátnic či pri prerušení štúdia?

Tiež sme zisťovali, čo treba robiť v prípade neurobenia štátnic či pri prerušení štúdia. Musíte sa aj vtedy prihlásiť ako samoplatcovia, ak nechcete ísť na úrad práce? „Táto povinnosť platí aj pre študentov, ktorí neurobia štátnice alebo prerušia štúdium, ak sa nezamestnajú, nezačnú podnikať alebo nie je za nich platiteľom poistného štát,“ hovorí Vasilenková.
 

Máte povinnosť platiť si zdravotné poistenie a nerobíte tak?

Ak ste poistencom štátu, teda napríklad dôchodca, nezamestnaný, matka na materskej, študent alebo nezaopatrené dieťa, poistné za vás platí štát. V prípade, že sa vás to netýka (napríklad po ukončení štúdia, ak nie ste prihlásený na úrade práce), dajte si pozor, aby ste túto povinnosť nezanedbali. Nečakalo by vás nič dobré. Ocitnete sa v Zozname dlžníkov, stratíte nárok na úhradu odkladnej zdravotnej starostlivosti (zabudnite na plánovanú operáciu či kúpeľnú liečbu) a nemáte právo prakticky na nič, čo sa netýka akútnej situácie. Ignorovať nedoplatky nepomôže, takáto situácia sa môže skončiť aj exekúciou. Ak si hľadáte svoje prvé zamestnanie, v neposlednom rade treba myslieť aj na to, že rozhodne nevyzerá dobre, ak si vás potenciálny zamestnávateľ bude chcieť „preveriť“ a nájde vaše meno na spomínanom Zozname dlžníkov.

Dajte sa dôkladne poučiť

Čerství absolventi štúdia, ktorí sa rozhodnú začať podnikať, sa potrebujú zorientovať v základných povinnostiach, lebo problémy môžu vzniknúť aj banálnym spôsobom – napríklad tým, že sa pomýlite pri uvádzaní údajov, na základe ktorých sa platby priraďujú. Tam je potrebná zvýšená opatrnosť. Pri platbe dôkladne kontrolujte variabilné číslo, špecifické číslo a číslo účtu. Mnohokrát totiž problémy nevznikajú zámerne, ale na základe obyčajnej nepozornosti.

Vyberáme z Poistovne.sk

UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti
918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Vyberáme z banky.sk