Zastihla vás búrka? Toto určite nerobte

Krúpy, pád vetiev, prípadne aquaplaning môžu mať tragické následky. Poradíme, čoho sa vyvarovať a ako zmierniť škody.

18792
Čoraz častejšie sa u nás vyskytujú extrémne búrky, na aké sme neboli zvyknutí. Obyčajný dážď sa v priebehu pár sekúnd zmení na smršť, kedy cez husté krúpy a silný vietor nedokážete dostatočne odhadnúť stav vozovky a vzdialenosť vozidiel pred a za vami. Jazda v takejto situácii však môže byť nielen nebezpečná, ale mať fatálne následky. Čo robiť a ako zmierniť dôsledky?
 

Krúpy? Pribrzdite

Krúpy najčastejšie majú rozmer drobných kamienkov, no stretávame sa aj väčšími, ktoré dokážu poškodiť čelné sklo aj kapotu vozidla. (Krupobitie na východe poškodilo vyše 1600 áut, škody presiahli 3,4 milióna eur). Pri plnej rýchlosti, krúpy dokážu poškodiť čelné sklo auta podobne ako kamienky odletujúce spod kolies. Základná rada preto znie, znížte rýchlosť jazdy. Rizikom nie je len poškodenie čelného skla, ale aj samotná jazda, pretože viditeľnosť i stav vozovky sa zhoršujú. Ak je intenzita krupobitia vysoká, na ceste môžu zostať nánosy ľadových kúskov, čo pri väčšej rýchlosti môže v prípade letných pneumatík spôsobiť šmyk s tragickými následkami. Najlepšie je preto nielen znížiť rýchlosť na minimum, ale aj zapnúť svetlá výstražného znamenia a podľa možnosti odparkovať vozidlo na najbližšom odpočívadle. „Určite nezastavujte priamo v jazdnom pruhu, prípadne pod mostom. Idúce autá za vami by nemuseli zareagovať včas, čím by mohla vzniknúť omnoho vyššia škoda,“ upozorňuje Vladimír Guštafik Team Manager Operations Services Business Lease Slovakia..
 

Lietajúce konáre

Havarijné poistenie vie zmierniť škody na vozidle aj v prípade pádu konára či stromu na auto. Ak výška škody nepresahuje 4000 eur, nemusíte privolať ani políciu. Škodu však tiež riadne zdokumentujte. Ak je to čo i len trochu možné, auto neparkujte pod veľkými stromami, ktoré môžu padnúť za obeť silnému vetru.
 

Vyhnite sa vode

Najmä pri silných búrkach voda nedokáže dostatočne rýchlo odtekať z cesty a na ceste sa vytvárajú kaluže a dlhé vodné plochy. Ak do nej v plnej rýchlosti nabehnete, vaše vozidlo sa stane neovládateľné. Pneumatiky nepriliehajú k vozovke a po vrstve vody začnú kĺzať. Riziko aquaplaningu stúpa, ak má vozidlo ojazdené pneumatiky. Najlepšie je vyhnúť sa mu tým, že idete mimo vyjazdených koľají, v ktorých stojí voda. Ideálne je prejsť jednou stranou vozidla po nezaliatej časti vozovky. Ak sa vode nevyhnete, držte pevne volant, kolesá rovno a ak sa vám podarí, tak zošľapnite spojkový pedál. Nebrzdite a nepridávajte plyn. Je totiž lepšie vyčkať, až pneumatiky znovu získajú kontakt s vozovkou.

Vyhnite sa aj úsekom, ktoré sú zaliate vodou, napríklad v podjazdoch. Čoraz častejšie sa objavujú škody spôsobené nasatím vody do spaľovacieho priestoru motora pri vedomej jazde cez zaplavený terén. „Pokiaľ v takýchto prípadoch nie je možné z miesta zatopenia vozovky s vozidlom bezpečne odísť, je nutné okamžite zastaviť vozidlo a vypnúť motor, čím sa škody na vozidle minimalizujú,“ dodáva Vladimír Guštafik.

Vyberáme z Poistovne.sk

918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023
60878

Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Pri rôznych typoch škodových udalostí je potrebné predložiť rôzne typy dokladov. Pozrite si praktický prehľad, aké doklady bude poisťovňa od vás vyžadovať.
22.03.2024 | Katarína Macková
Čítať viac o Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Vyberáme z banky.sk