Na zhorené auto pomôže iba havarijné poistenie

Ak sa vám auto samovoľne vznieti na ceste alebo sa vám poškodí od horiaceho susedného auta, PZP vám nepomôže. Využite havarijné poistenie.


Na moderných autách je veľa elektroniky a tá keď zlyhá môže sa stať, že sa auto samo vznieti. Škodu si v takom prípade môžete vymáhať z havarijného poistenia. Nečakajte, že dostanete plnú cenu vášho zničeného auta. Poisťovne pri riešení tejto poistnej udalosti zisťujú presné príčiny vznietenia v spolupráci s hasičmi a políciou. Preto by ste ich mali k nehode zavolať čo najskôr. „Bez správy hasičov a polície nie je zo strany poisťovne garantované poistné plnenie,“ informuje Gabriel Tóth, špecialista externej komunikácie Allianz - Slovenskej poisťovne. Dávajte si však pozor aj na to či v zmluve nemáte na požiar výluku, lebo aj to sa stáva. "Rozhodujúce je, čo bolo príčinou vzniku požiaru. Ak bol príčinou požiaru vozidla skrat na jeho elektrickom zariadení, takúto škodu z havarijného poistenia poisťovňa nekryje," hovorí Martin Fučík, riaditeľ odboru Riadenia rizík ČSOB Poisťovne.

Pri požiari auta zvyčajne bude vaše auto totálne zničené. Počítať s plnou sumou za škody však nerátajte. „Pri totálnej škode vychádzame zo všeobecnej hodnoty vozidla, odpočítame dlžné poistné, spoluúčasť a zvyšky auta,“ vysvetľuje Tóth. V ČSOB poisťovni je politika úhrady taká, že pokiaľ náklady na opravu vozidla neprekračujú 80 % jeho trhovej hodnoty, auto je opraviteľné a poistné plnenie zodpovedá výške nákladov na opravu. Ak  náklady na opravu prekračujú 80 % jeho trhovej hodnoty, potom poistné plnenie zodpovedá hodnote vozidla na trhu.

Ak sa vám poškodilo auto stojace na parkovisku od horiaceho susedného vozidla nerátajte s tým, že si škodu uplatníte z PZP škodcu. Stojace auto nie je v prevádzke a PZP sa vzťahuje iba na auto v pohybe. „Povinné zmluvné poistenie v tomto prípade nie je možné využiť, pretože takáto poistná udalosť nesúvisí s prevádzkou daného vozidla,“ hovorí Zuzana Hlivákova, riaditeľka marketingu Generali Slovensko. V tomto prípade vám tiež pomôže iba havarijné poistenie auta.

Pozri tiež:
Pri havarijnom poistení si dajte pozor na vinkuláciu

 

Vyberáme z Poistovne.sk

Auto-004

Zákon o PZP sa mení, maximálne limity v rámci škôd a aj pokuty sa plánujú zvýšiť

Zákon o povinnom zmluvnom poistení (PZP) motorových vozidiel opäť čakajú zmeny. Poslanci parlamentu novelu zákona posunuli do druhého čítania.
24.04.2024
Čítať viac o Zákon o PZP sa mení, maximálne limity v rámci škôd a aj pokuty sa plánujú zvýšiť
Záplavy_Rudno_Allianz1

Prírodné živly spôsobujú čoraz viac škôd, pri niektorých medziročne stúpli aj o stovky percent

Prírodné živly spôsobili minulý rok najviac škôd za posledných 5 rokov. Medziročne stúpol počet škôd o 185 percent, pričom povodne a záplavy spôsobili nárast škodovosti o 433 percent. Na ochranu klientov pred podpoistením Allianz aktualizuje výšku poistnej sumy nehnuteľnosti podľa vývoja cien realít.
24.04.2024
Čítať viac o Prírodné živly spôsobujú čoraz viac škôd, pri niektorých medziročne stúpli aj o stovky percent
policia-redakcia

Preplatí vám poisťovňa škodu na aute spôsobenú výtlkom? Ako kedy.

Slovenské cesty o výtlky nemajú núdzu. Aj keď ich každý rok opravia, objavia sa nové. Čo robiť, ak ste na jeden z nich s autom nabehli a odnieslo si to vozidlo? Preplatí vám škodu poisťovňa?
24.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Preplatí vám poisťovňa škodu na aute spôsobenú výtlkom? Ako kedy.

Vyberáme z banky.sk