Téma: Vystúpiť či zostať v 2. dôchodkovom pilieri?
Otázka:

Mám 59 rokov a sporím si v 2.pilieri. Mám tam nasporené okolo 11.000 EUR. Akým spôsobom si viem vypočítať predpokladanú výšku dôchodku z 1.piliera a tiež z 2.piliera? Existuje na to nejaký pre bežného človeka jednoduchý spôsob?

Odpoveď:
Na túto otázku nevieme odpovedať, ale vieme, že nasporená suma je približne dvojnásobne vyššia ako je aktuálny priemer. Doživotné dôchodky vyplácajú komerčné poisťovne a to Allianz, Generali a Union a len oni vedia povedať, koľko by vám vyplácali. Nerobte si ale starosti, keď ako 62 ročný požiadate o dôchodok, automaticky vám príde prostredníctvom Sociálnej poisťovne ponuka od všetkých poisťovní a vy sám sa rozhodnete, ktorej zveríte nasporené peniaze na svoj doživotný dôchodok z 2.piliera.

Na výšku dôchodku z 1. piliera sa môžete spýtať v Sociálnej poisťovni. Odporúčam však najprv požiadať o vyhotovenie “Informácie o stave individuálneho účtu poistenca k 31.12.2003“ a „Informácie o zmenách stavu individuálneho účtu od 1.1.2004“ a zaslanie týchto informácií na vašu adresu. Môžete to spraviť aj písomne s tým, že udáte meno, priezvisko a rodné číslo. Zo zaslaných údajov už nie je problém vypočítať výšku dôchodku (vzorec je počet odpracovaných rokov x priemerný osobný mzdový bod x 10,68), ale sám si to asi nevypočítate, pretože osobný mzdový bod sa pri nižšom zvyšuje a naopak pri vyššom počíta len čiastočne, na pobočke Soc. poisťovne už s uvedenými údajmi vám to vypočítať vedia.
Odpovedal: MUDr. Viktor Kouřil (26.05.2015)
Späť

Vyberáme z banky.sk