Asistenčná služba na dovolenke autom nie je všemocná

Poistovne.sk zisťovali v čom vám môže a nemôže pomôcť asistenčná služba pri PZP alebo havarijnom pri nehode autom v zahraničí.  


Asistenčné služby k poisteniu áut pomáhajú vodičom v krízových dopravných situáciách, ku ktorým patrí aj porucha či havária. 

„V prípade núdze vám asistencia zabezpečí napríklad aj dočerpanie paliva, odtiahnutie nepojazdného vozidla, náhradnú dopravu, výmenu pneumatiky, ubytovanie či otvorenie zabuchnutého auta,“ vymenúva Lucia Makayová, hovorkyňa Generali poisťovne.

Asistenčná služba vám zabezpečí aj úschovu nepojazdného vozidla, náhradné vozidlo či návrat do miesta bydliska, prípadne pokračovanie v ceste do výšky stanovených limitov. 

„Asistenčná služba poskytne informácie o pravidlách cestnej premávky, pomáha pri postupe po dopravnej nehode, pomôže pri organizácii právneho zastupovania klienta po nehode, ale operátori vám preložia dokumenty v cudzom jazyku (angličtina) a pomôžu tlmočiť rozhovor s účastníkmi nehody v zahraničí alebo s políciou,“ vyratúva ďalšie služby Artur Šturmankin, hovorca Allianz-Slovenskej poisťovne.

lista Neprehliadnite

Limity pri asistencii


Limity závisia od typu dojednaných asistenčných služieb (štandard, nadštandard) od konkrétneho produktu poistenia, ako aj od miesta poruchy. Sú finančné, ale aj časové. 

V Allianz-Slovenskej poisťovne musí napríklad oprava vozidla trvať viac ako dve hodiny, aby vám asistenčná služba ponúkla náhradné auto alebo núdzové ubytovanie. 

Union poisťovňa síce hradí zapožičanie vozidla z havarijného poistenia, ale iba do limitu 250 eur a len na území Slovenska. 

Komunálnej poisťovni platí, že ak by oprava poruchy trvala dlhšie ako 8 hodín, vtedy vám asistenčná služba uhradí ubytovanie na maximálne dve noci. 

V poisťovni Generali máte v rámci asistenčných služieb k PZP a havarijnému poisteniu nárok na náhradné vozidlo maximálne do 72 hodín. Odťah vám táto poisťovňa zaplatí maximálne do 200 eur.

„Klienti našej poisťovne môžu využiť výhodu, že ak majú u nás dojednané PZP a súčasne aj havarijné poistenie, limity z oboch poistení sa v rámci jedného asistenčného zásahu sčítajú, to znamená, že môžu využiť zvýšený limit,“ dodáva Šturmankin z Allianz-SP. Rovnaké pravidlo platí aj v Generali.

Maximálne limity pre jednotlivé asistenčné zásahy

  odťah vozidla 
PZP/havarijné
 
ubytovanie posádky 
PZP/havarijné
 
úschova nepojazdného vozidla
PZP/havarijné
 
Náhradné vozidlo
PZP/havarijné
 
Allianz slovenska sporitelna do 150 eur/ 200 eur 1 noc do 70 eur / 2 noci x 70 eur do 2 dní/do 3 dní viac ako 2 dni pre obe
Generali nove do 200 eur pre obe do 2 nocí x 85 eur/ 100 eur do 3 dní/ 7 dní nad 72 hodín pre obe
Komunálna poisťovňa do 175 eur /120 eur do 2 nocí x 60 eur pre obe do 10 dní/do 3 dní viac ako 2 dni pre obe
Union poisťovňa do 250 eur/do 650 eur 1 noc do 50 eur  pre obe do 3 dní/do 3 dní neposkytuje


Asistencia len v Európe


Limity na asistenčné služby sú aj geografické. Generali vám poskytne pomocnú ruku iba v krajinách, kde platí zelená karta, čo je skoro celá Európa.

Asistenčná služba Allianz-Slovenskej poisťovne vám pomôže tiež v krajinách Európy, vrátane európskej časti Ruska aj Turecka, s výnimkou Moldavska a Bieloruska. 

„Poistenie mimo územia Európy je na individuálnom posúdení poisťovateľa, vrátane možností asistenčnej služby,“ dodáva Šturmankin.

Výluky z asistencie


Sú aj situácie, keď vám asistenčná služba nepomôže. Ide zvyčajne o prípady keď ide o úmyselný čin, ak ste jazdili pod vplyvom alkoholu či iných omamných a psychotropných látok alebo máte neplatný vodičský preukaz.

Problém s asistenciou môžete mať aj vtedy, ak ste auto preťažovali alebo mu robili nedostatočnú údržbu.

Zabuchnuté kľúče asistencia zariadi


Poistovne.sk zisťovali na konkrétnom a bežnom prípade ako by pomohla asistenčná služba Ak si v aute zabuchnete kľúče. Zaujímalo nás aj to či vám poisťovňa uhradí aj nový zámok a kľúče, ak by bola potrebná ich výmena kvôli poškodeniu.

Asistenčná služba k PZP aj k havarijnom poistení zabezpečí v prípade zabuchnutých kľúčov v aute otvorenie auta a výmenu zámku. Nový zámok a nové kľúče sa asistenčné služby zvyčajne neuhradia.
V prípade zabuchnutých kľúčov v zahraničí vám Generali uhradí škody pri PZP do výšky 60 eur a ak máte aj havarijné poistenie do výšky 90 eur.

„Pri zabuchnutých kľúčoch sa zámky štandardne neodvŕtavajú. Technici automobil buď odvezú do značkového servisu, alebo majú univerzálne kľúče na otvorenie vozidla alebo sa rozbíja bočné zadné sklo pričom jeho náklady na opravu sú rádovo niekoľkonásobne nižšie,“ dodáva Makayová 

Vyberáme z Poistovne.sk

dentist-doing-checkup

Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit

Návšteva zubára sa niektorým Slovákom predraží. Ministerstvo zdravotníctva SR totiž po konzultácii s rezortom financií navrhlo revíziu v benefitoch zdravotných poisťovní. Dotkne sa pritom práve poskytovania zubného benefitu zdravotnými poisťovňami.
15.04.2024
Čítať viac o Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit
Doktor a peniaze-005

Zdravotné poisťovne vlani uhradili poistencom benefity za viac ako 60 mil. eur

Zdravotné poisťovne uhradili vlani svojim poistencom benefity v celkovej výške 60,8 mil. eur. Najviac z tejto sumy pripadlo na štátnu Všeobecnú zdravotnú poisťovňu, takmer 29 mil. eur, Dôvera minula na benefy viac ako 20 mil. eur a Union necelých 12 mil. eur.
15.04.2024
Čítať viac o Zdravotné poisťovne vlani uhradili poistencom benefity za viac ako 60 mil. eur
redakcia-letisko

Pozor! Cestovné poistenie pre územie Izraela a Palestíny neplatí

UNIQA pripomína, že vzhľadom na pretrvávajúcu mimoriadnu bezpečnostnú situáciu na celom území Izraela a Palestíny, ktorá vznikla v dôsledku vojnového konfliktu, nie je možné klientom cestujúcim do týchto krajín garantovať zaistenie asistenčných služieb. Z tohoto dôvodu cestovné poistenie pre dane krajiny nie je účinné.
15.04.2024
Čítať viac o Pozor! Cestovné poistenie pre územie Izraela a Palestíny neplatí

Vyberáme z banky.sk