Ukradnutý kočík z pivnice vám poisťovňa preplatí len do istej výšky

Poisťovne na Slovensku považujú kočík alebo bicykel za súčasť domácnosti, aj keď ho nemáte priamo v byte. Pri krádeži vám nemusia preplatiť celú jeho hodnotu 

 
Ak vám ukradli detský kočík zo spoločnej kočikárne alebo bicykel z pivnice, môžete na pokrytie škôd využiť poistenie domácnosti. Poisťovňa však bude skúmať ako ste mali veci zabezpečené a má aj limity na poistné krytie. 

„Ak sa vecí nachádzajú v spoločnom uzatvorenom uzamknutom priestore budovy alebo bytového domu a dôjde ku krádeži, je potrebné, aby páchateľ prekonal lankové, reťazové alebo iné podobné uzamknutie bicykla, kočíka, ktorými bola poistená vec pevne spojená s nehnuteľnosťou,“ vysveteľuje Daniela Šulcová, hovorkyňa Komunálnej poisťovne. 

Aj v Allianz-Slovenskej poisťovni považujú pivnicu či kočikáreň za priestory tvoriace príslušenstvo bytu. Táto poisťovňa vyžaduje aby bola pivnica zabezpečená proti krádeži zámkou s cylindrickou vložkou alebo visiacou zámkou.

lista Neprehliadnite

Pozor na limity


Poisťovne tiež rozlišujú či vám bicykel alebo kočík ukradili priamo z bytu alebo z pivnice. Od toho sa odvíjajú aj limity poistného krytia. 

„V prípade poškodenia alebo zničenia kočíka alebo bicykla, ktorý sa nachádza v byte, je limitom poistného plnenia poistná suma na domácnosť. V prípade, ak sa uvedené predmety nachádzajú v priestoroch tvoriacich príslušenstvo bytu, je limit poistného plnenia v závislosti od zvoleného modulu poistného krytia od 300 do 1000 eur,“ informuje Artur Šturmankin, hovorca Allianz-SP.

V Komunálnej poisťovni sú pravidlá podobné, ale limit je menší. Za jednu vec ukradnutú mimo bytu vám poisťovňa uhradí 133 eur za všetky uskladnené veci v pivnici 665 eur.

V niektorých poisťovniach (Kooperativa) sa dá drahší bicykel pripoistiť, ale priplatíte si niekoľko eur navyše. 

Ak vám ukradnú zamknutý bicykel, ktorý je pripevnený o pevný stojan pred domom vtedy vám poistka domácnosti stačiť nebude, pretože tento priestor štandardne poisťovne nepovažujú za súčasť domácnosti.

Vyberáme z Poistovne.sk

burst-reading-in-hospital

eRecept už funguje 10 rokov. Poznáte všetky jeho výhody?

Potrebujete lieky? Nemusíte chodiť do ambulancie, stačí zavolať.
19.04.2024 | redakcia
Čítať viac o eRecept už funguje 10 rokov. Poznáte všetky jeho výhody?
freelancer-typing-on-keyboard

Aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom?

Pri niektorých finančných produktoch je možné určiť oprávnenú osobu. Pozrite si, prečo sa ju oplatí určiť a aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom.
17.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom?
dentist-doing-checkup

Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit

Návšteva zubára sa niektorým Slovákom predraží. Ministerstvo zdravotníctva SR totiž po konzultácii s rezortom financií navrhlo revíziu v benefitoch zdravotných poisťovní. Dotkne sa pritom práve poskytovania zubného benefitu zdravotnými poisťovňami.
15.04.2024
Čítať viac o Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit

Vyberáme z banky.sk