Špecifiká poistenia elektromobilu – v čom sa líši od poistenia benzínového auta?

Pri elektromobiloch poisťovne poskytujú rozšírené krytie. Pozrite si, čo navyše zahŕňa poistenie elektroauta.

side-view-of-an-orange-sports-car
Poistenie elektroauta zahŕňa všetky riziká, ako poistenie benzínového auta – haváriu, rozbitie skla, asistenčné služby, vandalizmus, odcudzenie, živel, poškodenie zvieraťom,... V rámci týchto rizík, špeciálne pre elektroautá poisťovne ponúkajú rozširené krytie. Napríklad poisťovňa Allianz má pre majiteľov elektromobilov pripravené tieto služby:

Asistenčné služby: Ak sa vám vybila vysokonapäťová batéria, pomôžu vám dostať sa k najbližšej nabíjacej stanici.

Požiar, explózia, implózia: Poisťovňa uhradí škody na vašej vysokonapäťovej batérii a nabíjacej výbave v dôsledku požiaru, explózie alebo implózie (nabíjacie káble, nabíjačky, adaptéry).

Krádež: Poistenie je rozšírenie o krádež vysokonapäťovej batérie a vašej nabíjacej výbavy (nabíjacie káble, nabíjačky, adaptéry).

Havária: Poistenie je rozšírenie o škody na vysokonapäťovej batérii a na vašej nabíjacej výbave (nabíjacie káble, nabíjačky, adaptéry), ktoré vzniknú v dôsledku havárie.

Výška poistného krytia

Tak ako pri iných poistných rizikách, aj pri poistení elektromobilov poistné krytie má určité limity. Napríklad v poisťovni Generali je možné ku klasickému havarijnému poisteniu dokúpiť si aj elektrobalík s týmito parametrami:
  • krytie elektrobatérie v novej hodnote do limitu 20 000 EUR pri škodách z bežných rizík havarijného poistenia a taktiež škody spôsobené skratom.
  • krytie nabíjacej stanice (tzn. wallboxu) z príčin vandalizmus, skrat či prepätie do limitu 2000 EUR,
  • krytie nabíjacích káblov z príčin skrat, prepätie resp. pri chybách plynúcich z nesprávneho nabíjania do limitu 700 EUR.
  • hranica totálnej škody je posunutá na 100% všeobecnej hodnoty vozidla.

Vyberáme z Poistovne.sk

woman-sits-in-front-of-computer-talking-on-the-phone

Životné poistenie: Jednorázová výplata alebo renta? Aké doklady budete potrebovať?

Ako sa vypláca poistné plnenie zo životného poistenia? Predtým, ako vám ho poisťovňa vyplatí, budete musieť predložiť niekoľko dokladov. Kedy vám vyplatia sumu jednorázovo a kedy dostanete rentu?
05.09.2024 | Katarína Macková
Čítať viac o Životné poistenie: Jednorázová výplata alebo renta? Aké doklady budete potrebovať?
girl-running

Na začiatku školského roka Allianz registruje viac úrazov detí

Denne eviduje Allianz v priemere 30 úrazov detí, v septembri a októbri je to v priemere 37 hlásení denne. Drobné poranenia stoja stovky, vážne úrazy či trvalé následky tisíce aj desaťtisíce eur. Za pád z preliezky na školskom dvore vyplatil Allianz 3 450 eur. Záujem o skupinové poistenie škôl každý rok mierne stúpa.
02.09.2024
Čítať viac o Na začiatku školského roka Allianz registruje viac úrazov detí
hands-grasping-a-steering-wheel

Treba vypnúť motor pri tankovaní?

Na čerpacích staniciach ste sa určite stretli s varovnými tabuľami, že pred začatím tankovania treba vypnúť motor. Je to skutočne pravda a nutnosť? Hrozí vám nejaké nebezpečenstvo?
02.09.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Treba vypnúť motor pri tankovaní?

Vyberáme z banky.sk