Pripoistenie práceneschopnosti. Kedy v poisťovni nepochodíte?

V rámci životného poistenia si môžete pripoistiť aj práceneschopnosť (PN). Poistí životná poisťovňa PN aj v prípade, keď klient neodvádza nemocenské odvody do Sociálnej poisťovne? Ako je to s plnením poistnej udalosti a aké doklady budete potrebovať?

typing-on-a-laptop-while-sat-on-bed

Bez nemocenských odvodov do Sociálnej poisťovne nárok na plnenie nevznikne

Poistenie práceneschopnosti slúži na kompenzáciu zníženého príjmu, ktoré u klienta nastane v prípade práceneschopnosti. Podľa Kataríny Kukurovej, hovorkyne poisťovne Generali, si výšku dennej dávky volí klient na základe svojho príjmu, ktorý je potrebné poisťovni zdokladovať: „Maximálna výška dennej dávky závisí okrem príjmu aj od výšky nemocenských dávok, ktoré dostane od Sociálnej poisťovne.“ V prípade, že klient neodvádza nemocenské odvody do Sociálnej poisťovne, nevznikne nárok na plnenie z poistenia PN. „V prípade PN je poisťovni potrebné zdokladovať potvrdenie o pracovnej neschopnosti, ktoré vystavuje lekár pre Sociálnu poisťovňu, a zároveň potvrdenie zo Sociálnej poisťovne o poberaní nemocenských dávok z nemocenského poistenia.“

Zamestnanec aj živnostník

Beata Lipšicová, hovorkyňa poisťovne UNIQA, vysvetľuje, že klient musí zdokladovať vznik a trvanie PN. „Okrem iného sa vyžaduje, aby bol zamestnaný, alebo SZČO, a tiež aby bol platiteľom nemocenského poistenia. Môže to byť aj v ČR, Rakúsku alebo Nemecku (pre aktuálne predávaný produkt UNIQÁT).“ Pri poistnej udalosti z PN sa požaduje, aby boli poistenému vyplácané aj dávky nemocenského poistenia. „Pre potreby posúdenia nároku na poistné plnenie je nutné preukázať vznik, príčinu a trvanie liečby základnými dokladmi: ide o doklad o PN s uvedením diagnózy, pre ktorú bola práceneschopnosť vystavená, a lekárske správy z priebehu liečby. Podľa okolností prípadu je poistiteľ oprávnený vyžiadať aj ďalšiu dokumentáciu, napríklad policajnú správu, správu o pracovnom úraze a podobne.“

Je jedno, či ide o úraz alebo chorobu

„Klient dostane dennú dávku, na ktorú nemá vplyv, či ide o úraz, alebo ochorenie, ide o dávku počas PN,“ hovorí Silvia Nosková Illášová, hovorkyňa poisťovne Kooperativa. Pri poistnej udalosti klient musí v zmysle poistných podmienok predložiť a zdokladovať:
  • všetky lekárske správy z liečby ochorenia počas celej PN
  • pracovnú neschopnosť
  • v tlačive uviesť, či sa na uvedené ochorenie liečil pred vstupom do poistenia – nakoľko za PN, ktoré bolo v dôsledku ochorení, na ktoré sa liečil a bol vyšetrený pred vstupom do poistenia, nárok nevznikne
  • v prípade, ak je klient živnostník, musí predložiť potvrdenie zo Sociálnej poisťovne o nároku na poberanie nemocenských dávok počas PN

Nezamestnaný, žena na materskej, či neseriózny zamestnávateľ

Ak je niekto nezamestnaný, dostáva dávku v nezamestnanosti z Úradu práce. Ak má takýto človek pripoistenie PN v životnej poisťovni, zaplatí mu poisťovňa poistné plnenie?

Poistenie práceneschopnosti slúži na kompenzáciu zníženého príjmu, ktoré u klienta nastane v prípade jeho PN. Ak je klient nezamestnaný, krytie pre prípad PN je v jeho prípade zbytočné, keďže v prípade ochorenia alebo úrazu u neho nedochádza k zníženiu príjmu.

Ako je to so ženou na materskej? Má nárok na výplatu zo životnej poisťovne v prípade PN?

Ak žena počas materskej pracuje a odvádza nemocenské poistenie do Sociálnej poisťovne, v prípade jej pracovnej neschopnosti má nárok na poistné plnenie z poistenia PN. Ak je však žena výhradne na materskej dovolenke a nemá žiaden vedľajší príjem z pracovnej činnosti, v prípade PN u nej nedochádza k ušlému príjmu, keďže ochorenie alebo úraz nemá vplyv na výšku poberanej materskej.

Ak zamestnanec pracuje pre neseriózneho zamestnávateľa, ktorý za neho neodvádza odvody do Sociálnej poisťovne, čo robiť v tomto prípade?

Akonáhle klient zistí, že zamestnávateľ za neho neodvádza sociálne odvody a neurobí tak ani po jeho výzve, odporúčame mu čo najskôr kontaktovať Sociálnu poisťovňu.

Vyberáme z Poistovne.sk

woman-sits-in-front-of-computer-talking-on-the-phone

Životné poistenie: Jednorázová výplata alebo renta? Aké doklady budete potrebovať?

Ako sa vypláca poistné plnenie zo životného poistenia? Predtým, ako vám ho poisťovňa vyplatí, budete musieť predložiť niekoľko dokladov. Kedy vám vyplatia sumu jednorázovo a kedy dostanete rentu?
05.09.2024 | Katarína Macková
Čítať viac o Životné poistenie: Jednorázová výplata alebo renta? Aké doklady budete potrebovať?
girl-running

Na začiatku školského roka Allianz registruje viac úrazov detí

Denne eviduje Allianz v priemere 30 úrazov detí, v septembri a októbri je to v priemere 37 hlásení denne. Drobné poranenia stoja stovky, vážne úrazy či trvalé následky tisíce aj desaťtisíce eur. Za pád z preliezky na školskom dvore vyplatil Allianz 3 450 eur. Záujem o skupinové poistenie škôl každý rok mierne stúpa.
02.09.2024
Čítať viac o Na začiatku školského roka Allianz registruje viac úrazov detí
hands-grasping-a-steering-wheel

Treba vypnúť motor pri tankovaní?

Na čerpacích staniciach ste sa určite stretli s varovnými tabuľami, že pred začatím tankovania treba vypnúť motor. Je to skutočne pravda a nutnosť? Hrozí vám nejaké nebezpečenstvo?
02.09.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Treba vypnúť motor pri tankovaní?

Vyberáme z banky.sk