Môže za vás platiť poistné štát? Za istých okolností áno

Staráte sa o maloleté dieťa alebo máte priznaný príspevok na opatrovanie? Prečítajte si, či máte právo na to, aby za vás platil poistné štát.


Podľa Petra Višvádera, riaditeľa Odboru komunikácie s verejnosťou Sociálnej poisťovne, štát môže platiť poistné za určité skupiny fyzických osôb. Ide o fyzické osoby, ktoré sa riadne starajú o dieťa do šiesteho roku veku, v prípade nepriaznivého zdravotného stavu do 18. roku veku dieťaťa. „Taktiež môže štát platiť poistné za fyzické osoby, ktoré vykonávajú osobnú asistenciu v rozsahu viac ako 140 hodín mesačne alebo za fyzické osoby, ktoré majú priznaný príspevok na opatrovanie,“ hovorí Višváder.

Na čo máte nárok v rámci zdravotného poistenia – odborné poradenstvo zdarma

 Všetky skupiny fyzických osôb sa na poistenie prihlasujú v pobočke Sociálnej poisťovne v mieste svojho trvalého pobytu, prípadne je možné odoslať tlačivá aj poštou. Na dôchodkové poistenie sa prihlasujú prostredníctvom tlačiva Registračný list fyzickej osoby.

 Čo musíte spĺňať

Poistné na dôchodkové poistenie štát platí za predpokladu, že fyzická osoba spĺňa nasledujúce podmienky:

• má trvalý pobyt na území Slovenskej republiky (uvedené sa vzťahuje aj na dieťa pri riadnej starostlivosti),

nie je dôchodkovo poistená ako zamestnanec (ani ako „dohodár“) alebo ako samostatne zárobkovo činná osoba,

nemá priznaný predčasný starobný dôchodok alebo invalidný dôchodok a nedovŕšila vek potrebný na nárok na starobný dôchodok a

podá prihlášku na dôchodkové poistenie.

 lista Neprehliadnite

 Čo treba priložiť

Fyzická osoba, ktorá sa riadne stará o dieťa do šiesteho roku veku alebo do 18. roku veku, prikladá k Registračnému listu fyzickej osoby aj Vyhlásenie na účely dôchodkového poistenia z dôvodu riadnej starostlivosti o dieťa a fotokópiu rodného listu dieťaťa. „Fyzická osoba, ktorá vykonáva osobnú asistenciu, prikladá k Registračnému listu fyzickej osoby aj zmluvu o výkone osobnej asistencie, kde je zadefinovaný počet dní výkonu osobnej asistencie a tiež Vyhlásenie na účely dôchodkového poistenia z dôvodu opatrovania alebo výkonu osobnej asistencie,“ vysvetľuje Višváder.

 Fyzická osoba s priznaným príspevkom na opatrovanie prikladá k Registračnému listu fyzickej osoby tiež  Vyhlásenie na účely dôchodkového poistenia z dôvodu opatrovania alebo výkonu osobnej asistencie a priloží aj potvrdenie z úradu práce, sociálnych vecí a rodiny o poberaní príspevku (potvrdenie nesmie byť staršie ako 10 kalendárnych dní).

Všetky potrebné tlačivá sú dostupné na webovej stránke www.socpoist.sk v časti Formuláre alebo v ktorejkoľvek pobočke Sociálnej poisťovne.

Vyberáme z Poistovne.sk

IMG_2905-R

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela minulý rok so ziskom 19,95 mil. eur. Poisťovňa z tejto sumy presunie 3,99 mil. eur do rezervného fondu, zvyšok poputuje do nerozdeleného zisku minulých rokov.
28.03.2024
Čítať viac o Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur
UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Vyberáme z banky.sk