Poistenie elektromobilov

Počet elektrických áut na cestách nepretržite rastie. Tomuto trendu prispôsobujú poisťovne svoje produkty týkajúce sa poistenia automobilov. Poistovne.sk zisťovali, v čom je poistenie elektromobilov špecifické a aké extra služby môžu motoristi očakávať.

hands-grasping-a-steering-wheel
V poisťovni UNIQA k elektromobilom ponúkajú za príplatok asistenčnú službu, ktorá klienta naloží a odtiahne na najbližšie nabíjacie miesto, respektíve do servisu. „Dobitie na mieste je možné, ale je závislé na možnostiach poskytovateľa služby. Z našich skúseností vodiči skôr preferujú naloženie vozidla na odťahovku a vyloženie na mieste nabíjania alebo pri poruche a nehode do servisu,“ vysvetľuje hovorkyňa Beáta Lipšicová. Elektromobil bezplatne odtiahnu v rámci Slovenska a Česka: „Pri nehode či poruche v zahraničí je štandardne odťah k nabíjačke či servisu už v základnom krytí.“

Elektroautomobil je poistený ako celok, vrátane batérie a príslušenstva na nabíjanie, ktoré je súčasťou výbavy. Externá nabíjačka je zas krytá poistením nehnuteľnosti a domácnosti. „V rámci KASKO poistenia berieme vozidlo ako celok a neoddeľujeme v rámci poistenia batérie od vozidla. Ak je súčasťou výbavy nabíjací kábel, je krytý, rovnako i nabíjačka inštalovaná priamo vo vozidle, ak ňou je samozrejme vozidlo vybavené. Wallbox či externá nabíjačka nie je v rámci havarijného poistenia krytá. Ak je však odborne nainštalovaná a má všetky potrebné certifikáty, je krytá v rámci poistenia nehnuteľnosti a domácnosti,“ dodáva Lipšicová.

Cestu si je lepšie vopred naplánovať

Odťah elektromobilu s vybitou batériou k najbližšej nabíjacej stanici alebo miestu, kde je možné elektromobil opätovne nabiť, ponúka v rámcii asistenčných služieb aj poisťovňa Generali. „Aj keď technológie v oblasti elektromobility rýchlo napredujú, stále je dojazd elektrovozidiel obmedzený, obzvlášť v prípade dlhších trás. Je tak povinnosťou vodiča elektromobilu sledovať dojazd elektrobatérie, respektíve v prípade dlhších trás si cestu vopred naplánovať tak, aby bolo možné elektromobil cestou do cieľa dobiť,“ vysvetľuje Katarína Ondra, špecialistka externej a internej komunikácie Generali poisťovne a dodáva, že majiteľom elektromobilov a plug-in hybridov do 3,5 tony ponúkajú možnosť uzatvoriť špeciálne pripoistenie Elektrobalík. „Toto pripoistenie sme vytvorili s ohľadom na postupný vývoj elektromobility na našom trhu a s tým súvisiace rozdielne potreby majiteľov elektrovozidiel. Pripoistenie Elektrobalík kryje poškodenie elektrobatérie až do limitu 20 000 eur následkom bežných rizík krytých v rámci havarijného poistenia a taktiež následkom škôd spôsobených skratom.“ Poistné krytie sa podľa Kataríny Ondra vzťahuje aj na škody na nabíjacej stanici elektromobilu, ktoré vzniknú následkom vandalizmu, skratu či prepätia do limitu 2 000 eur; pripoistenie taktiež preplatí poškodenie nabíjacích káblov následkom skratu, prepätia či pri nesprávnom nabíjaní do 700 eur. „Navyše je hranica v prípade totálnej škody elektromobilu posunutá až na 100 % všeobecnej hodnoty vozidla.“ V prípade, že má majiteľ doma nabíjací panel na elektrické auto, pri jeho poškodení, prípadne káblov, kryje tieto poškodenia pripoistenie Elektobalík, ktoré si môžu majitelia elektromobilov uzavrieť k ich havarijnému pripoisteniu.

Poistenie kryje aj prenajatú autobatériu

V Allianz poisťujú elektromobily štandardne ako ostatné vozidlá, teda havarijne aj PZP, a sú kryté rovnaké riziká v rámci jednotlivých balíkov poistenia, klient teda nepotrebuje nijaké pripoistenie. V prípade vybitia batérie je v rámci asistenčných služieb vozidlo odtiahnuté k najbližšej nabíjacej stanici, kde si ju môže dobiť a pokračovať v ceste.

Poistenie od Allianz kryje v prípade požiaru, explózie, havárie či krádeže jednu z najdrahších častí elektromobilu – vysokonapäťovú batériu. A to aj vtedy, ak si ju motorista prenajíma oddelene od auta. Súčasťou poistného krytia sú aj nabíjacie káble, nabíjačky (wallboxy), adaptéry a ďalšie vybavenie.

Ak má klient doma nainštalované nabíjacie zariadenie, vzťahuje sa na neho poistenie nehnuteľnosti: „Nabíjacie zariadenie na elektromobil vrátane kabeláže, ktoré ma klient namontované vo svojej garáži, je kryté v rámci poistenia nehnuteľnosti na rovnaké riziká, ako je krytá nehnuteľnosť,“ dodáva Helena Kanderková, špecialistka z PR oddelenia poisťovne Allianz.

Vyberáme z Poistovne.sk

woman-sits-in-front-of-computer-talking-on-the-phone

Životné poistenie: Jednorázová výplata alebo renta? Aké doklady budete potrebovať?

Ako sa vypláca poistné plnenie zo životného poistenia? Predtým, ako vám ho poisťovňa vyplatí, budete musieť predložiť niekoľko dokladov. Kedy vám vyplatia sumu jednorázovo a kedy dostanete rentu?
05.09.2024 | Katarína Macková
Čítať viac o Životné poistenie: Jednorázová výplata alebo renta? Aké doklady budete potrebovať?
girl-running

Na začiatku školského roka Allianz registruje viac úrazov detí

Denne eviduje Allianz v priemere 30 úrazov detí, v septembri a októbri je to v priemere 37 hlásení denne. Drobné poranenia stoja stovky, vážne úrazy či trvalé následky tisíce aj desaťtisíce eur. Za pád z preliezky na školskom dvore vyplatil Allianz 3 450 eur. Záujem o skupinové poistenie škôl každý rok mierne stúpa.
02.09.2024
Čítať viac o Na začiatku školského roka Allianz registruje viac úrazov detí
hands-grasping-a-steering-wheel

Treba vypnúť motor pri tankovaní?

Na čerpacích staniciach ste sa určite stretli s varovnými tabuľami, že pred začatím tankovania treba vypnúť motor. Je to skutočne pravda a nutnosť? Hrozí vám nejaké nebezpečenstvo?
02.09.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Treba vypnúť motor pri tankovaní?

Vyberáme z banky.sk