Zdravotná poradňa: Ako zistím, či som prekonala COVID-19?

Viackrát som sa stretla s niekým, kto bol COVID pozitívny. Ja som však mala zakaždým negatívny výsledok antigénového testu. Je môžné, že som toto ochorenie už prekonala? Ako to môžem zistiť?

17736

Odpovedá Matej Štepiansky, PR špecialista zdravotnej poisťovne Dôvera:

To, že ste bola vždy po kontakte s pozitívnym na Covid-19 negatívne testovaná môže znamenať aj to, že ste sa dostatočne chránili alebo máte dobre fungujúci imunitný systém. Alebo aj to, že máte v tele už vytvorené protilátky, ktoré vás chránia, čo znamená, že ste ochorenie už prekonali a ani ste o tom nemuseli vedieť. Podiel asymptomatických (pacientov bez príznakov) je u ochorenia Covid-19 relatívne vysoký.

To, či ste sa už s ochorením stretli, môžete zistiť testom na vyšetrenie protilátok na Covid-19, ktorý sa robí odberom z krvi. Protilátky konkrétne IgG trieda vzniká v organizme asi 14. deň od nakazenia a ostáva v tele týždne až mesiace po prekonaní nákazy. Avšak u pacientov, ktorí si ochorením prešli ľahko a bez príznakov sa zväčša tvorí len veľmi malé množstvo protilátok, a tak test nemusí ich prítomnosť dokázať. Naši poistenci majú možnosť absolvovať test na prítomnosť protilátok na Covid-19 so zľavou 25 percent z ceny testu. Testovanie odhalí, či sa po prekonaní ochorenia vytvorili v krvi testovaného protilátky na Covid-19, a tak môže byť pred ďalšou nákazou chránení. Všetko o teste sa dozviete na www.dovera.sk/test.
 

Pozrite si, čo najviac zaujíma našich čitateľov o zdravotnom poistení. Pýtať sa môžete aj vy.

Vyberáme z Poistovne.sk

woman-sits-in-front-of-computer-talking-on-the-phone

Životné poistenie: Jednorázová výplata alebo renta? Aké doklady budete potrebovať?

Ako sa vypláca poistné plnenie zo životného poistenia? Predtým, ako vám ho poisťovňa vyplatí, budete musieť predložiť niekoľko dokladov. Kedy vám vyplatia sumu jednorázovo a kedy dostanete rentu?
05.09.2024 | Katarína Macková
Čítať viac o Životné poistenie: Jednorázová výplata alebo renta? Aké doklady budete potrebovať?
girl-running

Na začiatku školského roka Allianz registruje viac úrazov detí

Denne eviduje Allianz v priemere 30 úrazov detí, v septembri a októbri je to v priemere 37 hlásení denne. Drobné poranenia stoja stovky, vážne úrazy či trvalé následky tisíce aj desaťtisíce eur. Za pád z preliezky na školskom dvore vyplatil Allianz 3 450 eur. Záujem o skupinové poistenie škôl každý rok mierne stúpa.
02.09.2024
Čítať viac o Na začiatku školského roka Allianz registruje viac úrazov detí
hands-grasping-a-steering-wheel

Treba vypnúť motor pri tankovaní?

Na čerpacích staniciach ste sa určite stretli s varovnými tabuľami, že pred začatím tankovania treba vypnúť motor. Je to skutočne pravda a nutnosť? Hrozí vám nejaké nebezpečenstvo?
02.09.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Treba vypnúť motor pri tankovaní?

Vyberáme z banky.sk