Aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom?

Pri niektorých finančných produktoch je možné určiť oprávnenú osobu. Pozrite si, prečo sa ju oplatí určiť a aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom.

freelancer-typing-on-keyboard
S pojmom oprávnená osoba sa stretávame hlavne pri poistení osôb. “Oprávnená osoba je fyzická alebo právnická osoba spôsobilá na práva a povinnosti, ktorú poistník pri uzatváraní alebo za trvania tej ktorej poistnej zmluvy určil za osobu, a ktorá okamihom vzniku poistnej udalosti nadobúda právo na poistné plnenie,” vysvetľuje Pavol Daubner, partner právnickej firmy Vojčík & Partners. Inými slovami, je to osoba, ktorá má právo na poistné plnenie v prípade smrti poisteného.

Právo na poistné plnenie, ktoré nadobudne oprávnená osoba, je originálnym právom, nie právom, ktoré by na ňu prechádzalo z poisteného, a preto samotné poistné plnenie nie je súčasťou dedičstva po poručiteľovi.

Čo v prípade, ak poistník neurčí žiadnu oprávnenú osobu?

Občiansky zákonník upravuje postup v prípadoch, kedy oprávnená osoba nie je poistníkom určená. Podľa § 817 ods. 2 Občianskeho zákonníka: „Ak nie je oprávnená osoba v čase poistnej udalosti určená alebo ak nenadobudne právo na plnenie, nadobúdajú toto právo manžel poisteného, a ak ho niet, deti poisteného.“ Inými slovami, ak nie je určená oprávnená osoba, poistné plnenie sa stáva súčasťou dedičského konania. Dedičom je osoba, ktorej prináleží niektorý z právnych dôvodov dedenia, a ktorá sa v súvislosti so smrťou poručiteľa, stala subjektom dedičského práva. Občiansky zákonník presne určuje skupiny dedičov.

Rozdiely medzi oprávnenou osobou a dedičom

Aj keď existuje určitá podobnosť medzi dedičom a oprávnenou osobou, z pohľadu práva sa však jedná o rozdielne statusy: „Rozdielom medzi oprávnenou osobou a dedičom je tak to, že pokiaľ dedič odvodzuje svoje právne postavenie priamo od poručiteľa, právne postavenie oprávnenej osoby v zmysle § 817 a nasl. Občianskeho zákonníka nie je odvodzované od osoby poisteného, a tak práva vyplývajúce z jej postavenia zaradzujeme medzi originálne práva,” dodáva Pavol Daubner.
 
Oprávnená osoba Dedič
Môže byť určená len pri životnom, úrazovom poistení, II. a III. pilieri)
Poistné plnenie nespadá do dedičského konania a je vyplatené zrýchlene
Neplatí poplatok za dedičské konanie
Nemusí byť v príbuzenskom vzťahu s poistníkom
Dedenie sa presne riadi Občianskym zákonníkom resp. dediči sú určení závetom
Majetok je prevedený na dediča až po ukončení dedičského konania
Platí sa poplatok za dedičské konanie, ktorý závisí od výšky majetku
 

Pri ktorých finančných produktoch je možné určiť oprávnenú osobu

Oprávnenú osobu nie je možné určiť pri akomkoľvek finančnom produkte. Oprávnenú osobu možno určiť pri životnom, úrazovom poistení, starobnom dôchodkovom sporení (II. pilier) a doplnkovom dôchodkovom sporení (III. pilier),” upresňuje Pavol Daubner, partner právnickej firmy Vojčík & Partners.

Ako je to pri bankových produktoch? “Na účtoch, vkladových účtoch (termínovaných vkladoch), na účtoch sporenia, aj na majetkových účtoch, na ktorých sú evidované cenné papiere, môže majiteľ určiť len „štandardného“ disponenta na disponovanie s prostriedkami počas života majiteľa účtu, vysvetľuje Marta Cesnaková, hovorkyňa Slovenskej sporiteľne s tým, že pri týchto produktoch sa neurčuje oprávnená osoba pre prípad smrti.

Vyberáme z Poistovne.sk

Ako poistiť bicykel

V peknom počasí sadá na bicykel čoraz viac cyklistov. Cyklistika nie je už len víkendovou záležitosťou, ale mnohí ľudia siahajú po bicykli aj pri ceste do práce. Ako si zabezpečiť bicykel pred krádežou a kto uhradí škody, ktoré spôsobíte ako cyklista? 
29.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Ako poistiť bicykel

Kedy za vás platí zdravotné poistenie štát

Štát platí zdravotné poistenie nielen za deti, študentov a dôchodcov. Pozrite si, za ktoré osoby platí zdratovné poistenie štát a kedy si ho musíte platiť sami.
26.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Kedy za vás platí zdravotné poistenie štát
Auto-004

Zákon o PZP sa mení, maximálne limity v rámci škôd a aj pokuty sa plánujú zvýšiť

Zákon o povinnom zmluvnom poistení (PZP) motorových vozidiel opäť čakajú zmeny. Poslanci parlamentu novelu zákona posunuli do druhého čítania.
24.04.2024
Čítať viac o Zákon o PZP sa mení, maximálne limity v rámci škôd a aj pokuty sa plánujú zvýšiť

Vyberáme z banky.sk