Kedy vám poisťovňa vyplatí poistné plnenie pri kritických chorobách?

Zdravie Slovákov je v nelichotivom stave. Pozreli sme sa na poistenie kritických ochorení a zisťovali sme, kedy a ako poisťovne vyplácajú poistné plnenie.

53526

Katarína Ondra, špecialistka komunikácie poisťovne Generali:

K vyplateniu poistného plnenia z poistenia závažných ochorení dochádza v prípade, keď klientovi bude diagnostikované ochorenie v zmysle definície daného ochorenia, a zároveň poistený musí prežiť 15 dní odo dňa splnenia podmienok. Klient dostane vyplatenú celú výšku plnenia naraz. Výplata plnenia nie je teda „postupná“ a závislá od priebehu liečby daného ochorenia.

Výhodou životného poistenia v Generali je, že výplatou poistnej sumy za vznik ochorenia poistenie nezaniká, ale klient je chránený pre prípad vzniku ďalšieho vážneho ochorenia. V rámci závažných ochorení sú totiž ochorenia rozdelené do 4 skupín. Klient má nárok na jedno plnenie vo výške 100 % za skupinu 1, 2 a 3, a za skupinu 4 (t.j. skupina s čiastočným plnením vo výške 20 % z poistnej sumy) za všetky ochorenia, ktoré sa v tejto skupine nachádzajú. Ak by teda napríklad klient najprv dostal infarkt, a po čase dostane rakovinu – bude mu plnené vo výške 100 % z poistnej sumy za každé z ochorení. Dokopy teda môže byť z poistenia závažných ochorení vyplatených až 360 % z poistnej sumy.

Helena Kanderková, špecialistka externej komunikácie poisťovne Allianz:

Poistným plnením je suma, ktorej výška zodpovedá poistnej sume platnej v čase vzniku poistnej udalosti, teda v deň diagnostikovania kritickej choroby a vyplácame ju poistenému naraz v celom rozsahu, teda 100 % sumy.

Ján Ďurech , marketing department, NN poisťovňa:

Poistné plnenie vyplácame v prípade vzniku poistnej udalosti, t.j. po stanovení príslušnej diagnózy niektorej z kritických chorôb alebo podstúpením niektorej z operácií. Poistné plnenie vyplácame jednorazovo po nahlásení a posúdení poistnej udalosti. Konkrétne % poistného plnenia pre jednotlivé diagnózy je uvedené v Osobitných poistných podmienkach. V prípade diagnózy terminálneho ochorenia vyplácame až 150 % poistnej sumy.

Silvia Nosková Illášová, hovorkyňa KOOPERATIVA poisťovňa.:

V poisťovni Kooperativa používame pojem vážne choroby (VCH). V prípade vážnych chorôb dospelých vyplácame 100% plnenie
  • Sú VCH s ochrannou lehotou – po uplynutí 6 mesiacov 100%
  • Sú VCH bez ochrannej lehoty – ihneď po zaplatení 1. poistného 100%, ale v oboch prípadoch platí, že ochorenie musí vzniknúť po poistení a aj liečba príznakov ochorenia ktoré neskôr vedie k VCH musí byť po poistení.
Pri VCH u detí má plnenie výšku 30% na doplnkové diagnózy. Ak dieťa neskôr ochorie aj na hlavné diagnózy, doplácame ďalších 100%, spolu až 130%. Ak dieťa ochorenie ako prvé na hlavnú diagnózu plníme po uplynutí 4-mesačnej ochrannej lehoty 100%. Tu sa rovnako skúma, kedy bolo ochorenie diagnostikované. Aby došlo k plneniu, diagnóza musí byť stanovená po uzatvorení poistenia a nesmie súvisieť s ochoreniami diagnostikovanými pred uzavretím poistky.

Beáta Lipšicová, hovorkyňa poisťovne UNIQA:

Z pripoistenia kritických chorob je pri diagnostikovaní ochorenia uvedeného v poistných podmienkach poskytnuté poistné plnenie v 100 % dojednanej poistnej sumy. Čiastočné preddavkové poistné plnenie vo výške 30 % z poistnej sumy je vyplácané pri dg. carcino­ma in situ (včasná forma rakoviny) a to za splnenia určených podmienok potvrdených histologickým vyšetrením tj. „Poistenie sa vzťahuje iba na: MKCH – II.kapitola, kód D06 Karcinóm in situ krčka maternice, v prípade ochorenia povrchovým zhubným nádorom typu carcino­ma in situ v tkanivách krčka maternice alebo hrdla maternice zasahujúcim dve tretiny hrúbky tkaniva, ktorý je klasifikovaný ako ťažké dysplastické zmeny CIN III alebo TisN0M0 podľa TNM klasifikácie“.

Veronika Šmítková, hovorkyňa Youplus:

Poistné plnenie je jednorázové. Kritické ochorenia vyplácame v momente, kedy je odborným lekárom stanovená diagnóza alebo lekársky zákrok uvedený v Zozname diagnóz dospelých alebo detí. Zároveň, keď uvedená diagnóza kritického ochorenia alebo lekárskeho zákroku spĺňa všetky podmienky a znaky uvedené v poistných podmienkach pri každej konkrétnej diagnóze alebo každom konkrétnom lekárskom zákroku. K tomu potrebujeme lekársku dokumentáciu od odborných lekárov, kde budú všetky tieto informácie uvedené. Výplata poistného plnenia je podmienená konkrétnym pripoistením, ktoré má klient na svojej poistnej zmluve dojednané: Pripoistenie pre prípad kritických ochorení alebo Pripoistenie pre prípad kritických ochorení PLUS (rozšírené o skupiny diagnóz). V prípade dohodnutého Pripoistenia pre prípad kritických ochorení je vyplácaných 100% dohodnutej poistnej sumy. V prípade dohodnutého Pripoistenia pre prípad kritických ochorení PLUS, sú kritické choroby rozdelené do skupín diagnóz, kedy môže byť vyplatené aj menej pokročilé štádium ochorenia. Môže byť vyplatených 20%, 50% alebo 100% dohodnutej poistnej sumy podľa definície pri každej diagnóze v príslušnej skupine, kde je uvedené, za akých podmienok vyplácame uvedené percento z poistnej sumy (v závislosti od závažnosti diagnózy). Súčet poistných plnení, ktoré YOUPLUS vyplatí z jednej skupiny diagnóz je najviac 100%.

Kristína Balúchová, hovorkyňa poisťovne Union:

V aktuálne dojednávaných produktoch životného poistenia ponúkame aj pripoistenie kritických chorôb. V prípade poistnej udalosti vyplácame celú dohodnutú poistnú sumu (pri diagostikovaní).

Poisťovňa Partners

Poistnou udalosťou je diagnostikovanie niektorej zo závažných chorôb. Poistné plnenie Poisťovňa Partners vypláca vo výške percenta z poistnej sumy, ktoré je uvedené v Osobitných poistných podmienkach. Percento sa pohybuje od 20% do 100% poistnej sumy v závoslosti od diagnózy.

Maximálne poistné plnenie pre poistenú osobu je:
a) 100% poistnej sumy pre každú Skupinu*, v prípade dosiahnutia tohto limitu príslušná Skupina zaniká, poistné krytie ostatných Skupín naďalej trvá a výška poistného sa nemení,
b) 600% poistnej sumy celkovo, v prípade dosiahnutia tohto limitu doplnkové poistenie zaniká ku dňu vzniku poslednej poistnej udalosti.

*Ochorenia sú rozdelené do skupín: rakovina, kardiovaskulárne choroby, nervová a pohybová sústava, vnútorné orgány, zmyslové orgány a iné.

Vyberáme z Poistovne.sk

Kedy za vás platí zdravotné poistenie štát

Štát platí zdravotné poistenie nielen za deti, študentov a dôchodcov. Pozrite si, za ktoré osoby platí zdratovné poistenie štát a kedy si ho musíte platiť sami.
26.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Kedy za vás platí zdravotné poistenie štát
Auto-004

Zákon o PZP sa mení, maximálne limity v rámci škôd a aj pokuty sa plánujú zvýšiť

Zákon o povinnom zmluvnom poistení (PZP) motorových vozidiel opäť čakajú zmeny. Poslanci parlamentu novelu zákona posunuli do druhého čítania.
24.04.2024
Čítať viac o Zákon o PZP sa mení, maximálne limity v rámci škôd a aj pokuty sa plánujú zvýšiť
Záplavy_Rudno_Allianz1

Prírodné živly spôsobujú čoraz viac škôd, pri niektorých medziročne stúpli aj o stovky percent

Prírodné živly spôsobili minulý rok najviac škôd za posledných 5 rokov. Medziročne stúpol počet škôd o 185 percent, pričom povodne a záplavy spôsobili nárast škodovosti o 433 percent. Na ochranu klientov pred podpoistením Allianz aktualizuje výšku poistnej sumy nehnuteľnosti podľa vývoja cien realít.
24.04.2024
Čítať viac o Prírodné živly spôsobujú čoraz viac škôd, pri niektorých medziročne stúpli aj o stovky percent

Vyberáme z banky.sk