Toto sú rizikové oblasti zemetrasenia na Slovensku

Zemetrasenie patrí k prírodným katastrofám, ktoré ešte donedávna pre Slovensko nepredstavovali výraznú hrozbu. Situácia sa však zmenila. Pozrite si, či aj vy bývate v niektorej zo šiestich rizikových oblastí.

IMAGE-2023-10-10-155321

Za posledných pár rokov bolo na Slovensku zaznamenané zemetrasenie niekoľkokrát, avšak nikdy nie s takými devastačnými účinkami ako v pondelok 9.10.2023 na východnom Slovensku. Posledné zemetrasenie dosihalo magnitúdu 5. Následkom sú popraskané steny, popadané komíny, porozbíjaný riad aj vypadnutá elektrina. „Aj voči týmto prírodným živlom sa dá poistiť, no je dôležité si uvedomiť rozdiel medzi magnitúdou a účinkami zemetrasenia,“ upozorňuje Pavol Michalec, garant pre neživotné poistenie UNIVERSAL maklérsky dom.

Čo kryjú poisťovne

Zdá sa, že podobné situácie, aké zažili obyvatelia východného Slovenska začiatkom októbra sa v budúcnosti môžu zopakovať. Podľa názorov odborníkov totiž Slovenská republika patrí medzi krajiny s miernou seizmicitou.

Zmierniť finančné straty poškodeným pomôže poistenie nehnuteľnosti a domácnosti, ktoré kryje prírodné živly. Medzi živly patrí aj zemetrasenie. Väčšina poisťovní v prípade takýchto situácií plní v rámci svojich poistných podmienok len škody spôsobené minimálne 5. alebo 6. stupňom EMS-98. V tomto prípade je potrebné uvedomiť si rozdiel medzi magnitúdom a účinkami zemetrasenia. „Magnitúdo je stanovením sily a veľkosti seizmických vĺn v 10-stupňovej tzv. Richterovej stupnici. Naproti tomu viditeľné a citeľné účinky zemetrasení na prírode, stavbách a ľuďoch sa v Európe určujú podľa 12-stupňovej Európskej makroseizmickej stupnice EMS-98,“ spresňuje P. Michalec. Čo to v praxi znamená?

Prejavy zemetrasenia

Prejavy zemetrasenia o sile 5. stupňa Richterovej stupnice sú:
  • Pozorované aj mimo budov
  • Ľudia sú vystrašení, vybiehajú z budov
  • Padajú komíny
  • Hýbe sa nábytok
  • Prevracajú sa predmety
  • Škody sú aj na tehlových stavbách
  • Zosuvy pôdy
  • Niekedy zmena výšky spodnej vody
„Tieto prejavy sú zároveň prejavmi na úrovni 6. stupňa Európskej makroseizmickej stupnice EMS-98, kedy škody v zmysle svojich poistných podmienok plnia všetky poisťovne,“ podotýka P. Michalec.

Rizikové oblasti na Slovensku

Na základe údajov seizmogramov, ako aj geologického prieskumu, bolo na území Slovenska vyčlenených 6 ohniskových zón:
  • Oblasť Malých Karpát od Bratislavy po Vrbové
  • Oblasť medzi Trenčínom a Žilinou
  • Oblasť Tatier, Podhalia, stredného a severného Spiša
  • Oblasť Komárna
  • Oblasť stredného Slovenska okolo Banskej Bystrice
  • Oblasť Zemplína a Slanských vrchov
Tieto oblasti patria medzi najrizikovejšie a zároveň sú to aj tektonicky aktívne oblasti. „Najmä obyvatelia týchto lokalít by mali uvažovať nad revíziou majetkových poistných zmlúv a prípadnú úpravu či prepoistenie na produkt, ktorý bude ich potreby kryť lepšie, ako doteraz,“ konštatuje P. Michalec.

Vyberáme z Poistovne.sk

Kedy za vás platí zdravotné poistenie štát

Štát platí zdravotné poistenie nielen za deti, študentov a dôchodcov. Pozrite si, za ktoré osoby platí zdratovné poistenie štát a kedy si ho musíte platiť sami.
26.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Kedy za vás platí zdravotné poistenie štát
Auto-004

Zákon o PZP sa mení, maximálne limity v rámci škôd a aj pokuty sa plánujú zvýšiť

Zákon o povinnom zmluvnom poistení (PZP) motorových vozidiel opäť čakajú zmeny. Poslanci parlamentu novelu zákona posunuli do druhého čítania.
24.04.2024
Čítať viac o Zákon o PZP sa mení, maximálne limity v rámci škôd a aj pokuty sa plánujú zvýšiť
Záplavy_Rudno_Allianz1

Prírodné živly spôsobujú čoraz viac škôd, pri niektorých medziročne stúpli aj o stovky percent

Prírodné živly spôsobili minulý rok najviac škôd za posledných 5 rokov. Medziročne stúpol počet škôd o 185 percent, pričom povodne a záplavy spôsobili nárast škodovosti o 433 percent. Na ochranu klientov pred podpoistením Allianz aktualizuje výšku poistnej sumy nehnuteľnosti podľa vývoja cien realít.
24.04.2024
Čítať viac o Prírodné živly spôsobujú čoraz viac škôd, pri niektorých medziročne stúpli aj o stovky percent

Vyberáme z banky.sk