Ako správne prevážať vianočný stromček?

Ak prepravujete vianočný stromček, nezabudnite ho správne zabezpečiť. Pokiaľ by vám poškodil auto, náhradu škody môžete žiadať v poisťovni.

saw-vs-christmas-tree
Najbezpečnejšie je prevážať vianočný stromček upevnený v strešnom nosiči. Strom treba upevniť lanovým popruhom z nepružného materiálu okolo kmeňa. Popruhy musia byť fixované o hornú časť stromu, aby sa zabránilo jeho skĺznutiu. Po upevnení stromčeka v strešnom nosiči ho ešte zaistite elastickými lankami.

Ak vám vianočný stromček trčí z kufra, označte ho

Ak nemáte strešný nosič, stromček môžete prepravovať aj vo vnútri vozidla. Vopred sa však uistite, či máte v aute dostatok miesta. Ak dostatok miesta nemáte ani po sklopení zadných sedadiel a stromček prečnieva z kufrových dverí vozidla, označte ho reflexným pásom s červenými a bielymi pruhmi alebo červenou textíliou.

Čo hovoria crash testy?

Ako ukázal crash test Allianz centra pre technológie, preprava vianočného stromčeka môže byť poriadne nebezpečná. Test simuloval situáciu, v ktorej auto prevážalo vianočný stromček na streche vozidla a v rýchlosti 50 km/h narazilo do stojaceho auta. Test ukázal, že stromček, ktorý bol na streche vozidla pripevnený len elastickými lankami s háčikmi, preletel cez strechu dopredu. V prípade reálnej situácie môže mať takýto náraz fatálne následky.
 

Aké poistenie vám pomôže?

Ak si stromček zle priviažete na strechu a ten vám spadne a poškodí vaše auto, mohli by ste škodu riešiť z havarijného poistenia. Ale pozor, ak poisťovňa zistí, že k škode došlo nesprávne uloženým nákladom je oprávnená vám primerane znížiť poistné plnenie. V prípade, že vám zle pripevnený vianočný stromček z pred vami idúceho auta poškodili kapotu, môžete to riešiť aj z vinníkovho povinného zmluvného poistenia (PZP). Potrebujte k tomu však jeho priznanie a dôkazy. Na mieste nehody vypíšte Správu o nehode a vyhotovte si fotodokumentáciu. Vinník aj poškodený musia Správu o nehode podpísať a doručiť do poisťovne vinníka.

Ak sa účasníci nebudú vedieť zhodnúť na vine, či dôjde aj k poškodeniu zdravia, zavolajte políciu.

Vyberáme z Poistovne.sk

30994_obr

Poistenie: Čo je to indexácia?

Indexácia poistnej zmluvy slúži na zachovanie hodnoty poistného krytia; zvyšuje sa pri nej platba poistného, ale zároveň aj poistné krytie.
10.05.2024 | Katarína Macková
Čítať viac o Poistenie: Čo je to indexácia?
burka-redakcia

Uniqa eviduje rastúci trend v poistných udalostiach

Počet škôd po živených pohromách medziročne stúpol až niekoľkonásobne. Najničivejšie bolo zemetrasenie a veterná smršť spojená s krupobitím. Stúpli aj škody na motorových vozidlách, poistné udalosti spojené zo škodami z fotovoltaiky ale aj udalosti z cestovného poistenia, ktoré ovplyvňujú najmä niektoré novodobé trendy.
07.05.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Uniqa eviduje rastúci trend v poistných udalostiach
RF_2024

Rusínsky festival – Festival kultúry Rusínov Slovenska

Rusínsky festival je oslavou bohatého Rusínskeho dedičstva, ktoré prináša živé vystúpenia, výstavy a prednášky obohacujúce poznanie rusínskej kultúry.
07.05.2024
Čítať viac o Rusínsky festival – Festival kultúry Rusínov Slovenska

Vyberáme z banky.sk