Protilátky po ochorení Covid-19 má necelá štvrtina populácie

Unilabs Slovensko vyšetril protilátky vo viac ako 4000 vzorkách. Hľadali sa protilátky, ktoré vznikajú po ochorení Covid-19. Výsledok hovorí, že približne štvrtina Slovenska prešla ochorením a má protilátky, čo by znamenalo viac ako 1,28 milióna ľudí.

genome-research-lab-tests
Podľa aktuálnych štatistík NCZI vychádza, že za sledované obdobie bolo pozitívne testovaných 579 457 ľudí PCR testami a 174 633 AG testami.

Metódou ELISA analyzoval Unilabs Slovensko viac ako 4000 vzoriek , zastúpené boli všetky vekové skupiny a regióny. Skúmali sa protilátky IgG na N-proteín (nukleokapsid), ktoré vznikajú v tele iba po prekonaní ochorenia. V laboratóriách zistili, že 23,62 % ľudí ochorenie už prekonalo a vytvorili si protilátky. V tejto množine sú očkovaní aj neočkovaní pacienti.

„Je dôležité vedieť koľko percent populácie má vytvorené protilátky po prekonaní ochorenia. Časť nám zachytí testovanie, no nie každému sa protilátky vytvoria a časť populácie prekoná Covid bez toho, aby o tom vôbec tušili. Každý z nich však má do istej miery bariéru aj proti reinfekcii a takíto pacienti by nemali zahlcovať nemocnice,“ hovorí generálny riaditeľ Unilabs Slovensko Peter Lednický.

Zo všetkých testovaných vykázalo pozitívnu, alebo hraničnú hodnotu 23,62 % vzoriek. Znamená to, že približne pätina populácie Slovenska sa stretla s Delta variantom koronavírusu. Prečo práve Delta? Všeobecne sa prijíma, že protilátky v tele pacienta ostávajú cca šesť mesiacov a približne pred pol rokom prišla na Slovensko tretia vlna Covidu, ktorá bola v réžii Delta variantu. „Nástup Delty sme presne nezachytili, ale očakávame, že koncom leta sa začínala výrazne prejavovať. V laboratóriách Unilabs Slovensko sme priebežne počas roka 2021 sekvenovali časť pozitívnych vzoriek a v októbri už bola medzi pozitivitami delta zastúpená na 100%,“ vysvetľuje Peter Lednický.

Prítomnosť protilátok svedčí o tom, že pacient bol nakazený koronavírusom a prebehla u neho sérokonverzia. Znamená to, že vírusová nálož bola dostatočná na to, aby sa vírus dostal do človeka a aktivizoval sa imunitný systém. Ten začal s vírusom bojovať a vytvoril si protilátky, ktoré slúžia na to, aby sa rýchlejšie dokázal s reinfekciou vysporiadať, „Protilátky si telo tvorí na viaceré bielkoviny obsiahnuté v koronavíruse. My sme merali N-proteín, ktorý sa nachádza v obale vírusu. Protilátky naň vedia vzniknúť iba v prípade, ak sa človek infikoval skutočným koronavírusom, nie po očkovaní,“ vysvetľuje Lednický. Výnimkou sú niektoré čínske vakcíny, ktoré obsahujú deaktivovaný skutočný koronavírus a nielen S-proteín. Ich zastúpenie medzi obyvateľmi Slovenska je však takmer nulové, keďže sa táto očkovacia látka u nás nepoužíva a nie je schválená.

protilatky

Podľa čísiel je zjavné, že najviac mobilná Bratislava zaznamenala paradoxne takmer najmenej prekonaní Delty. Dôvodom je vysoká miera zaočkovanosti v porovnaní so zvyškom Slovenska. Pre prípadné rozmýšľanie o hrádzi pred Omikronom totiž treba brať do úvahy aj imunitu vybudovanú očkovaním. Doposiaľ všetky zdroje naznačujú, že očkovanie, aj imunita po ochorení dokážu zabrániť ťažkému priebehu.

Vyberáme z Poistovne.sk

zľava_Todorov-Allianz,Hercog-Škoda

Allianz doplnila firemnú flotilu o viac ako 50 áut značky Škoda

Firemnú flotilu Allianz doplní až 53 nových vozidiel značky Škoda. Do automobilového parku pribudnú modely Škoda Superb tretej generácie, Škoda Octavia a Škoda Fabia. Allianz je partnerom značky Škoda na Slovensku už takmer dve dekády, doteraz využívala viac ako 400 jej vozidiel.
13.05.2024
Čítať viac o Allianz doplnila firemnú flotilu o viac ako 50 áut značky Škoda

Cestovné poistenie pre dôchodcov. Aká je ponuka?

Majú poisťovne v týchto prípadoch vekové limity? Od akého veku dávajú prirážky? Je istý vek, od ktorého vás nepoistia vôbec? Pripravili sme vám stručný prehľad poistenia pre seniorov.
13.05.2024 | redakcia
Čítať viac o Cestovné poistenie pre dôchodcov. Aká je ponuka?
30994_obr

Poistenie: Čo je to indexácia?

Indexácia poistnej zmluvy slúži na zachovanie hodnoty poistného krytia; zvyšuje sa pri nej platba poistného, ale zároveň aj poistné krytie.
10.05.2024 | Katarína Macková
Čítať viac o Poistenie: Čo je to indexácia?

Vyberáme z banky.sk