Pacienti opäť potrebujú výmenný lístok na odborné vyšetrenia

Pozrite si, ktorí špecialisti výmenný lístok nepožadujú.

doctor-walking-down-hallway-with-clipboard
Počas uplynulých ôsmych mesiacov pacienti mohli navštíviť akúkoľvek odbornú ambulanciu bez predošlej návštevy obvodného lekára a teda bez výmenného lístka. Tento stav sa však má zemniť. Zdravotné poisťovne avizujú, že výmenné lístky sú už opäť potrebné. „Používanie výmenných lístkov bolo dočasne pozastavené z dôvodu pandémie. Teraz, keď sa situácia zlepšila, je čas sa k nim opäť vrátiť. Všeobecný lekár vie najlepšie posúdiť, kedy treba konzultáciu u špecialistu a kedy nie. A zároveň má vďaka tomu prehľad o svojich pacientoch - túto kompetenciu by mal mať zachovanú,“ vysvetľuje Beáta Dupaľová Ksenzsighová, hovorkyňa zdravotnej poisťovne Union.

Kedy výmenný lístok nepotrebujete

Výmenný lístok nepotrebujete pri návšteve:
  • zubnej ambulancie
  • gynekológa
  • kožného lekára
  • psychiatra
  • oftalmológa, ak si idete po predpis okuliarov
Nemusíte ho mať ani v prípade, že idete k lekárovi – špecialistovi na kontrolu, ďalej ak sa vám stane úraz alebo pri odvykacích kúrach.

Dĺžka platnosti výmenného lístka nie je stanovená a za jeho vystavenie pacient neplatí žiaden poplatok.

Vyberáme z Poistovne.sk

burka-redakcia

Uniqa eviduje rastúci trend v poistných udalostiach

Počet škôd po živených pohromách medziročne stúpol až niekoľkonásobne. Najničivejšie bolo zemetrasenie a veterná smršť spojená s krupobitím. Stúpli aj škody na motorových vozidlách, poistné udalosti spojené zo škodami z fotovoltaiky ale aj udalosti z cestovného poistenia, ktoré ovplyvňujú najmä niektoré novodobé trendy.
07.05.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Uniqa eviduje rastúci trend v poistných udalostiach
RF_2024

Rusínsky festival – Festival kultúry Rusínov Slovenska

Rusínsky festival je oslavou bohatého Rusínskeho dedičstva, ktoré prináša živé vystúpenia, výstavy a prednášky obohacujúce poznanie rusínskej kultúry.
07.05.2024
Čítať viac o Rusínsky festival – Festival kultúry Rusínov Slovenska

Vyberáme z banky.sk