Zdravotná poradňa: Výška doplatkov u lekára a zubára

Chcem sa opýtať, ak lekár účtuje za niektoré výkony doplatok, je tento doplatok rovnaký bez ohľadu na to, v akej zdravotnej poisťovni som poistená? Alebo poistenci niektorých poisťovní platia nižšie doplatky?

female-dentist-at-work

Odpovedá Matej Štepiansky, PR špecialista zdravotnej poisťovne Dôvera:

Nie je to celkom bežné, no v praxi sa môže stať (podľa našich skúseností skôr u zubných lekárov). Za cenník je zodpovedný samotný poskytovateľ zdravotnej starostlivosti a odobruje ho príslušný úrad samosprávneho kraja.

OTÁZKA: Môže zubár účtovať pacientom poplatok za zvýšené náklady na dezinfekciu a ochranné pomôcky v súvislosti s pandemickou situáciu? Nezdá sa vám tento poplatok vo výške 40 eur vysoký?

Odpovedá Matej Štepiansky, PR špecialista zdravotnej poisťovne Dôvera:

Tak ako v predchádzajúcej otázke, aj pri tejto uvedieme, že za cenník je zodpovedný samotný poskytovateľ zdravotnej starostlivosti a odobruje ho príslušný úrad samosprávneho kraja. Zároveň na tento istý úrad sa môžu poistenci obrátiť s podnetom na prešetrenie oprávnenia poskytovateľa účtovať niektoré poplatky. V neposlednom rade tiež platí, že pokiaľ poistenec nie je spokojný s poskytovateľom (z akéhokoľvek dôvodu), môže si vybrať iného.

 

Pozrite si, čo najviac zaujíma našich čitateľov o zdravotnom poistení. Pýtať sa môžete aj vy.

Vyberáme z Poistovne.sk

burka-redakcia

Uniqa eviduje rastúci trend v poistných udalostiach

Počet škôd po živených pohromách medziročne stúpol až niekoľkonásobne. Najničivejšie bolo zemetrasenie a veterná smršť spojená s krupobitím. Stúpli aj škody na motorových vozidlách, poistné udalosti spojené zo škodami z fotovoltaiky ale aj udalosti z cestovného poistenia, ktoré ovplyvňujú najmä niektoré novodobé trendy.
07.05.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Uniqa eviduje rastúci trend v poistných udalostiach
RF_2024

Rusínsky festival – Festival kultúry Rusínov Slovenska

Rusínsky festival je oslavou bohatého Rusínskeho dedičstva, ktoré prináša živé vystúpenia, výstavy a prednášky obohacujúce poznanie rusínskej kultúry.
07.05.2024
Čítať viac o Rusínsky festival – Festival kultúry Rusínov Slovenska

Vyberáme z banky.sk