Osoby starajúce sa o dieťa do 6 rokov sa už nemusia odhlasovať z dôchodkového poistenia

Povinnosť odhlásenia ostáva len v prípade skončenia riadnej starostlivosti o dieťa do šesť rokov, o dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom od 6 do 18 rokov a u osôb, ktoré si neželajú byť na dôchodkové poistenie poistené.






Sociálna poisťovňa pripomína osobám starajúcim sa o dieťa do šesť rokov, že ak ukončia poberanie rodičovského príspevku, alebo nastúpia do zamestnania v roku 2018, nemusia sa už odhlasovať z dôchodkového poistenia. Platí to aj v prípade, ak sa ešte samy na dôchodkové poistenie z dôvodu starostlivosti o dieťa v minulosti prihlasovali. Sociálna poisťovňa ich odhlási automaticky, o zániku poistenia im pošle oznámenie. Informoval o tom v stredu hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Povinnosť odhlásiť sa z dôchodkového poistenia podľa Višvádera ostáva len v prípade skončenia riadnej starostlivosti o dieťa do šiestich rokov jeho veku alebo skončenia riadnej starostlivosti o dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom od 6 do 18 rokov jeho veku (napr. ak sa o dieťa začne starať iná oprávnená osoba) a tiež v prípade, ak osoby, ktorých Sociálna poisťovňa prihlásila automaticky, si neželajú byť na dôchodkové poistenie poistené. Posledné uvedené osoby využijú tzv. inštitút dobrovoľnej odhlášky.

Vyberáme z poistovne.sk

burka-redakcia

Uniqa eviduje rastúci trend v poistných udalostiach

Počet škôd po živených pohromách medziročne stúpol až niekoľkonásobne. Najničivejšie bolo zemetrasenie a veterná smršť spojená s krupobitím. Stúpli aj škody na motorových vozidlách, poistné udalosti spojené zo škodami z fotovoltaiky ale aj udalosti z cestovného poistenia, ktoré ovplyvňujú najmä niektoré novodobé trendy.
07.05.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Uniqa eviduje rastúci trend v poistných udalostiach
RF_2024

Rusínsky festival – Festival kultúry Rusínov Slovenska

Rusínsky festival je oslavou bohatého Rusínskeho dedičstva, ktoré prináša živé vystúpenia, výstavy a prednášky obohacujúce poznanie rusínskej kultúry.
07.05.2024
Čítať viac o Rusínsky festival – Festival kultúry Rusínov Slovenska

Vyberáme z banky.sk