Bezplatné zdravotníctvo je mýtus: Rehabilitačné masáže

Poisťovne vám nepreplatia celé rehabilitačné masáže. Čakajte len časť peňazí späť a byrokraciu.





Čitateľovi Poistovne.sk predpísala obvodná lekárka rehabilitačnú masáž kvôli problémom s chrbticou. Informovala ho, že poisťovne časť masáží preplatia. Lenže v meste, kde býva, boli len dvaja rehabilitační lekári – jeden mal plno a druhý bol „nezmluvný“, teda nemal podpísanú zmluvu so žiadnou zdravotnou poisťovňou. Čitateľ mal teda dve možnosti. Čakať kým sa uvoľní termín u zazmluvneného lekára, alebo si zaplatiť masáž u nezmluvného doktora. Kvôli bolesti si vybral druhú možnosť. Séria ručných masáži a elektro liečby ho vyšla na 100 eur. A to je ďalší dôkaz, že zdravie na Slovensku nie je zadarmo. Zisťovali sme, či mu môže poisťovňa spätne niečo z týchto výdavkov preplatiť.

Poradňa o zdravotnom poistení – na čo ste sa pýtali?


Neúplné informácie

V prvom rade nastala dezinformácia medzi rehabilitačným lekárom a pacientom. Nezmluvný lekár mu tvrdil, že poisťovne preplatia len tri ručné masáže (pacient potreboval najmenej šesť na zlepšenie stavu) a lacnejšiu elektroliečbu. Neskôr sa na pobočke svojej poisťovne dozvedel, že by mu preplatili až 80% nákladov na liečbu, ak by si dal masáže u nej dopredu schváliť. O čom to svedčí? Nedostatok informácií od lekára. Pacient mal ešte pred objednaním sa na masáže zájsť do svojej poisťovne, alebo si pozrieť jej web a opýtať sa na skutočnú výšku preplácanej starostlivosti a na proces jej preplatenia.

Oslovené poisťovne neodpovedali priamo, či a koľko z ceny rehabilitačných masáží preplatia. „Počet jednotlivých procedúr vrátane masáží hradených z verejného zdravotného poistenia je uvedený v aktuálnom Katalógu výkonov,“ odkazuje Petra Balážová, hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne.
Aj poisťovňa Dôvera prepláca masáže podľa zmluvných dohôd s lekármi. „Klasické masáže uhrádzame,“ tvrdí Matej Štepianský, hovorca Dôvery.

Lista Odporucame

Postup pri preplácaní

Poisťovne tiež hovoria, že pacient má právo ísť aj k nezmluvnému lekárovi a niečo mu preplatia. „Ak išlo o prípad, kedy nie je poruke zmluvný lekár alebo si poistenec vyberie lekára bez zmluvy, máme mechanizmus, podľa ktorého je možné získať príspevok na úhradu návštevy aj u neho,“ informuje Matej Štepianský, hovorca Dôvery. Napriek tomu odporúča vyhľadávať zmluvných lekárov. K nezmluvnému lekárovi totiž môžete ísť vždy, ale poisťovne vám náklady preplatia len niekedy. Napríklad ak nie ste v akútnom ohrození života a ak potrebujete plánovanú, odkladnú starostlivosť vtedy si musíte dať zákrok dopredu schváliť, inak vám ho poisťovňa nepreplatí.

Žiadosti o príspevok na nezmluvného lekára si nájdete na weboch poisťovní. Nasleduje tento postup:
  1. žiadosť vypíšete a odošlete do poisťovne
  2. za ošetrenie u nezmluvného lekára si zaplatíte
  3. požiadate poisťovňu o vrátenie príspevku na ošetrenie
Na internetovej stránke svojej poisťovne si pozorne preštudujte aj podmienky preplatenia. Napríklad v Dôvere si musíte žiadosť o preplatenie podať 10 dní pred zákrokom. A preplatí vám zákrok len do výšky 80% nákladov. Podobný postup na preplatenie nezmluvného lekára má aj Všeobecná zdravotná poisťovňa. Má však podmienku, že zákrok musí byť drahší ako 33,19 eur a navyše má tiež strop, koľko poistencovi uhradí – ročne je to len 165,97 eur. Tiež platí, že budete platiť „spoluúčasť“, lebo poisťovňa uhradí len 80% nákladov na liečbu. Tiež poistenec musí preukázať, že na zákrok u zmluvného lekára by musel čakať dlhšie ako tri mesiace.

Vyberáme z poistovne.sk

Ako poistiť bicykel

V peknom počasí sadá na bicykel čoraz viac cyklistov. Cyklistika nie je už len víkendovou záležitosťou, ale mnohí ľudia siahajú po bicykli aj pri ceste do práce. Ako si zabezpečiť bicykel pred krádežou a kto uhradí škody, ktoré spôsobíte ako cyklista? 
29.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Ako poistiť bicykel

Kedy za vás platí zdravotné poistenie štát

Štát platí zdravotné poistenie nielen za deti, študentov a dôchodcov. Pozrite si, za ktoré osoby platí zdratovné poistenie štát a kedy si ho musíte platiť sami.
26.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Kedy za vás platí zdravotné poistenie štát
Auto-004

Zákon o PZP sa mení, maximálne limity v rámci škôd a aj pokuty sa plánujú zvýšiť

Zákon o povinnom zmluvnom poistení (PZP) motorových vozidiel opäť čakajú zmeny. Poslanci parlamentu novelu zákona posunuli do druhého čítania.
24.04.2024
Čítať viac o Zákon o PZP sa mení, maximálne limity v rámci škôd a aj pokuty sa plánujú zvýšiť

Vyberáme z banky.sk