Téma: Dôchodkové poistenie a sporenie
Otázka:

Som pomerne konzervatívna a na sporenie som doteraz využívala prevažne termínované vklady. Mám aj životnú poistku a sporím si v 2. pilieri. Rozmýšľam, že nejakú časť príjmu by som si odložila aj investovaním do podielových fondov. Ktorý fond si mám vybrať a podľa čoho, cez koho budem sporiť? Ďakujem.
 

Odpoveď:
Vaše úspory máte rozložené do viacerých oblastí, čo je v poriadku. Možno by som vám odporučil ešte sporenie v 3. dôchodkovom pilieri, aby ste mohli využívať aj jeho výhody.

Čo sa týka podielových fondov, na výber máte veľké množstvo v správe správcovských spoločností (peňažné, dlhopisové, zmiešané, akciové fondy, fondy fondov, realitné fondy a iné). Podielový fond si vyberáte v závislosti od investičného horizontu vašej investície a rizika, ktoré ste schopný akceptovať, od čoho sa odvíja aj predpokladaný výnos.

Pri výbere podielového fondu je dôležitá i výška poplatkov (vstupný a výstupný, správcovský poplatok, poplatok depozitárovi a ďalšie), ktorá je účtovaná na ťarchu podielového fondu, ako aj ostatné informácie uvedené v predajnom prospekte, štatúte fondu alebo kľúčových informáciách pre investorov. Podielové fondy správcovských spoločností si môžete kúpiť prostredníctvom rôznych distribučných kanálov (správcovská spoločnosť, banka, obchodník s cennými papiermi, sprostredkovateľ).
Odpovedal: Vladimír Baláž (11.04.2016)
Späť

Vyberáme z banky.sk