Téma: Dôchodkové poistenie a sporenie
Otázka:

Niektorí "budúci dôchodcovia" sa chcú zabezpečiť na starobu tak, že investujú do nehnuteľnosti. Je v súčasnosti dobrým biznisom kúpiť povedzme byt a prenajímať ho? Aké to má úskalia?
 

Odpoveď:
Základné pravidlo hovorí, že úspory treba diverzifikovať. To znamená rozložiť ich do viacerých oblastí tak, aby ste aj v prípade, že niektorá z nich zlyhá alebo neprinesie očakávaný výnos, neprišli skrátka.

Vzhľadom na finančnú náročnosť investovania do nehnuteľností je teda táto oblasť vhodná skôr pre ľudí, ktorí aj popri iných formách sporenia majú voľný kapitál. V súčasnom prostredí nízkych úrokových sadzieb hypoték je však investícia do nehnuteľností dostupná aj bežným ľuďom. Ak sa pre ňu rozhodnete, treba si nastaviť dostatočne veľký „vankúš“ pre prípad, že by sadzby o pár rokov znova vzrástli. Z toho pohľadu sa javí ako vhodné fixovať si úrokovú sadzbu na čo najdlhšie obdobie. Každopádne kupovať celý byt na hypotéku kvôli prenájmu považujem za relatívne rizikové.

Ak sa niekto rozhodne ísť touto cestou, mal by byť uzrozumený s tým, že táto investícia mu priebežne nemusí prinášať zisk. Naopak, po odpočítaní splátky úveru, nákladov na prevádzku, priebežných nákladov na udržiavanie a opravy a zaplatení daní, môže byť mesačne nielen na nule, ale dokonca v mínuse. Výnosnosť totiž ovplyvňujú rôzne faktory, na ktoré prenajímateľ nemá dosah, napríklad, že sa mu nehnuteľnosť nepodarí mať permanentne obsadenú, ceny prenájmov či nehnuteľností klesnú, stúpnu sadzby hypoték alebo sa bude musieť investovať do opráv a rekonštrukcie.
Odpovedal: Vladimír Baláž (24.03.2016)
Späť

Vyberáme z banky.sk