Téma: Dôchodkové poistenie a sporenie
Otázka:

Aké sú v súčasnosti možnosti sporenia na horšie časy, prípadne na starobu? Ktoré typy produktov sú pre tých, ktorí sú ochotní riskovať a ktoré pre tých, ktorí idú skôr na istotu?
 

Odpoveď:
Okrem sporenia na dôchodok v II. a III. pilieri je možné zabezpečiť si starobu aj prostredníctvom investovania voľných peňažných prostriedkov do produktov životných poisťovní, bánk, správcovských spoločností.

Pre klientov, ktorí idú skôr na istotu sú v II. pilieri určené dlhopisové garantované dôchodkové fondy, v III. pilieri konzervatívne dôchodkové fondy. Z ostatných produktov je to kapitálové životné poistenie (garantovaná poistná suma pre prípad smrti alebo dožitia a garantované minimálne zhodnotenie), sporiaci účet, termínovaný vklad v banke alebo podielové fondy peňažného trhu, dlhopisové podielové fondy správcovských spoločností.

Pre klientov, ktorí sú ochotní vziať na seba väčšie riziko sú v II. pilieri určené negarantované dôchodkové fondy, v III. pilieri dôchodkové fondy s vyváženou, rastovou investičnou stratégiou so zastúpením akciových investícií. S ostatných produktov je to investičné životné poistenie alebo zmiešané a akciové podielové fondy správcovských spoločností.
Odpovedal: Vladimír Baláž (24.03.2016)
Späť

Vyberáme z banky.sk