Téma: Dôchodkové poistenie a sporenie
Otázka:

Ako sa má bežný človek vyznať v dôchodkových pilieroch, ktoré má k dispozícii? Podľa čoho si má vybrať, resp. čo je pre koho výhodné?
 

Odpoveď:
Dôchodkový systém na Slovensku je postavený na troch pilieroch.

Prvý pilier je základný systém dôchodkového poistenia, do ktorého každý (zamestnanec, SZČO, dobrovoľne poistená osoba, poistenec štátu) povinne platí zákonom stanovené poistné na starobné dôchodkové poistenie vo výške 18 % z vymeriavacieho základu. Dôchodkové poistenie vykonáva Sociálna poisťovňa. Z týchto odvodov sa vyplácajú dôchodky súčasným dôchodcom.

Starobné dôchodkové sporenie (II. pilier) je dobrovoľný systém dôchodkové sporenia, do ktorého Sociálna poisťovňa poukazuje časť odvodov klienta, ktorý sa zapojil do II. piliera, aktuálne 4 %. Sporenie v II. pilieri neznamená odchod zo štátneho I. piliera. Starobné dôchodkové sporenie poskytujú dôchodkové správcovské spoločnosti. Zmluvu o starobnom dôchodkovom sporení môže s dôchodkovou správcovskou spoločnosťou uzatvoriť fyzická osoba, ktorej vzniklo prvé dôchodkové poistenie a ku dňu podpisu zmluvy nedovŕšila 35 rokov.

Doplnkové dôchodkové sporenie (III. pilier) je dobrovoľný systém dôchodkového sporenia, ktorý predstavuje možnosť získať doplnkový dôchodkový príjem v starobe. Je založený na zhromažďovaní peňažných prostriedkov účastníkov, prípadne ich zamestnávateľov na osobných účtoch a hospodárení s nimi. Predpokladom je uzatvorenie účastníckej zmluvy o doplnkovom dôchodkovom sporení, resp. zamestnávateľskej zmluvy s doplnkovou dôchodkovou spoločnosťou, ktorá doplnkové dôchodkové sporenie poskytuje. Pre všetkých, ktorí si chcú rozložiť riziko je výhodné zapojiť sa do všetkých troch pilierov – dôchodok im tak bude vyplácaný z troch zdrojov, od štátu, z úspor v II. pilieri a III. pilieri.
Odpovedal: Vladimír Baláž (24.03.2016)
Späť

Vyberáme z banky.sk