PRIESKUM: Havarijné poistenie na Slovensku

Na Slovensku využíva havarijné poistenie motorových vozidiel 10 % domácností. Povinné zmluvné poistenie využíva 60 % slovenských domácností.


Avšak havarijné poistenie nie je u nás zo zákona povinné. No povinné zmluvné poistenie využíva na Slovensku 60 % domácností. Vyplynulo to z prieskumu spoločnosti GfK, ktorá mapovala súčasný trh poistenia motorových vozidiel na Slovensku, v Česku, Poľsku, Chorvátsku, Slovinsku, Srbsku, Bulharsku a na Ukrajine.

V európskom priemere týchto krajín má havarijné poistenie 7 % domácností. No napríklad v Slovinsku využíva havarijné poistenie až 41 % domácností. Je to podľa GfK spôsobené vyššou mierou nákupu áut prostredníctvom lízingových spoločností, ktoré toto poistenie od svojich klientov vyžadujú. Naopak, v Srbsku využíva tento druh poistenia len jedno percento domácností.

AKO SI VYBRAŤ CESTOVNÉ POISTENIE

Situácia v oblasti povinného zmluvného poistenia, ktoré podľa GfK odráža celkovú úroveň vlastnenia automobilov, je výrazne odlišná. Vzhľadom na to, že toto poistenie je povinné pre všetkých majiteľov motorových vozidiel, dá sa podľa GfK povedať, že odzrkadľuje kúpyschopnosť obyvateľstva. Podľa prieskumu využíva povinné zmluvné poistenie v spomínaných krajinách Európy v priemere 47 % domácností.

Rozdiely medzi jednotlivými krajinami kopírujú podľa GfK socioekonomické rozdiely. Kým v Chorvátsku a Českej republike dosahuje využívanie povinného zmluvného poistenia viac ako 60 %, na Ukrajine je to len necelých 12 %. Z ostatných krajín dosahuje využívanie povinného zmluvného poistenia viac ako 50 % už len Slovinsko. Poľsko má 47 %, Bulharsko 44 %, Srbsko 38 %.

Spoločnosť GfK pravidelne monitoruje európsky trh bankových a poisťovacích služieb. Zber dát sa uskutočňuje ročne na vzorke minimálne tisíc respondentov metódou osobného dopytovania na reprezentatívnej vzorke populácie vo veku od 15 do 79 rokov.


Vyberáme z poistovne.sk

UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti
918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Vyberáme z banky.sk