Téma: Sociálna poisťovňa radí
Otázka:

Je nejaký limit na príjmy zo samostatne zárobkovej činnosti z ktorých sa nemusia odvádzať odvody? 

Odpoveď:
Povinné poistenie zamestnanca nemá žiadny vplyv na povinné poistenie SZČO môže mať vplyv len na výšku poistného samostatne zárobkovo činnej osoby. Ak ste zamestnanec a súčasne SZČO, pričom ako SZČO Vám vznikne povinnosť prihlásiť sa do Sociálnej poisťovne a platiť poistné, poistné na nemocenské poistenie a poistné na dôchodkové poistenie budete platiť vždy prednostne z vymeriavacieho základu dosiahnutého z výkonu činnosti zamestnanca.

Ak zamestnanec dosiahne na platenie poistného maximálny vymeriavací základ (hrubý príjem 3930 €), nie je povinná platiť poistné na nemocenské poistenie a dôchodkové poistenie ako SZČO. Uvedené sa však nevzťahuje na platenie poistného do rezervného fondu solidarity, ktoré samostatne zárobkovo činná osoba platí vždy z dosiahnutého vymeriavacieho základu.

Pokiaľ z výkonu zamestnania nedosiahne fyzická osoba na platenie poistného maximálny vymeriavací základ, bude ako SZČO platiť poistné z vymeriavacieho základu vo výške rozdielu medzi sumou maximálneho vymeriavacieho základu a sumou vymeriavacieho základu na platenie poistného dosiahnutého z výkonu činnosti zamestnanca.

Príklad:
Maximálny mesačný vymeriavací základ je 3930 € . Ak v zamestnaní má fyzická osoba hrubú mzdu (teda vymeriavací základ zo zamestnania) napr. vo výške 3000 €, tak ako SZČO platí poistné z rozdielu, t. j. z vymeriavacieho základu v sume 930 EUR ( 3930 – 3000 = 930 EUR).
 
Odpovedal: Peter Višváder (06.02.2013)
Späť

Vyberáme z banky.sk