Cestovné poistenie na Slovensku

Aj vy ste sa rozhodli tento rok dovolenkovať na Slovensku? Keď ochoriete počas dovolenky, v nemocnici vás ošetria v rámci verejného zdravotného poistenia. Cestovné poistenie vám pomôže v neprijemnosťach s batožiou, či pri zodpovednosti za škodu, ktorú spôsobíte tretej osobe.

Ak sa zraníte v slovenských horách, lekárske ošetrenie máte pokryté zo zdravotného poistenia. Ak vám bude musieť pomáhať Horská záchranná služba, jej zásah budete musieť zaplatiť - výnimku tvoria iba deti. Za zásah horskej služby sa platí priemerne okolo 350 EUR, ak je potrebné pátranie s nasadením vrtuľníka, cena sa môže vyšplhať až na niekoľko tisíc EUR. Mnohí dovolenkári si objednávajú pobyty pri vode, najmä v okolí prírodných jazier a vodných nádrží. Pripomíname, že poistenie rovnako kryje aj pátracie a záchranné akcie na vode.
 

Zíde sa vám poistenie storno poplatkov

Ani dovolenkové pobyty na Slovensku nie sú najlacnejšie. Ak máte zaplatenú dovolenku, na ktorú z vážnych dôvodov nemôžete odcestovať, náklady na storno poplatky za vás uhradí poisťovňa.

Pozor, v poistných podmienkach je striktne stanovené, ktoré dôvody zrušenia dovolenky poisťovňa akceptuje. Viac o poistení storna sme písali v článku V ktorých situáciach vám pomôže poistenie storna?

Z úrazov môžu vzniknúť trvalé následky

Úraz vám síce v nemocnici ošetria zdarma v rámci verejného zdravotného poistenia, avšak trvalé následky (napr. znížená hybnosť) zdravotným poistením nie sú kryté. Úrazové poistenie pokrýva nielen trvalé následky, ale aj odškodnenie pozostalých v prípade smrti úrazom.
 

Pozor na škody, ktoré spôsobíte tretím osobám

Neúmyselné škody, ktoré na dovolenke spôsobíte inému na zdraví alebo majetku (napríklad vaše dieťa popíše steny v hoteli), sú hradené z poistenia zodpovednosti za škodu, ktoré je súčasťou tuzemského cestovného poistenia. V rámci poistenia zodpovednosti za škodu má klient kryté aj škody, ktoré spôsobí ako cyklista svojou jazdou. „V poisťovni evidujeme prípady, keď náš klient zavinil zrážku s iným cyklistom. Následkom kolízie nebolo len poškodenie bicykla, ale aj zlomenina hornej končatiny, ktorú utrpel druhý cyklista. Detskí cyklisti veľmi často spôsobujú škody na odstavených vozidlách, do ktorých nechtiac narazia,“ upozorňuje produktová manažérka pre cestovné poistenie Ľ. Hricová z UNIQA.
 

Poškodenie a krádež batožiny

Poistenie batožiny v rámci cestovného poistenia kryje náhradu pri strate, krádeži alebo zničení batožiny. Do limitu plnenia majú klienti poistené aj cenné veci, technické zariadenia ako je napr. laptop či fotoaparát ale aj športové náradie.

Ak vám na dovolenke ukradnú bicykel, nárok na odškodnenie máte iba v prípade, ak bol uzamknutý v ubytovacom zariadení alebo odovzdaný do úschovy.

V ďalšom článku sa pozrieme nato, koľko stojí cestovné poistenie

Vyberáme z poistovne.sk

UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!
918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023

Vyberáme z banky.sk