Ako sa dá cestovať v lete 2020? Prehľad tých najdôležitejších informácií

Letná turistická sezóna bude v roku 2020 iná ako všetky ostatné. Koronavírus priniesol do sveta množstvo obmedzení, zatvárali sa hranice a sprísňovali sa opatrenia.


V tomto článku sme zhrnuli tie najdôležitejšie informácie o cestovaní - kam už cestovať môžeme, kam sa to ešte neodporúča, kde je povinná karanténa, ktoré krajiny vyžadujú testy či odkiaľ po návrate na Slovensko musíme absolvovať karanténu. Na tomto linku zároveň nájdete mapu s aktuálnymi dátami o vývoji koronavírusu vo svete.

Začneme tým najnebezpečnejším – kam by sme cestovať nemali alebo nemôžeme?


Určite neodporúčame cestovať do Ruska a Brazílie, ale ani do niektorých, najviac zasiahnutých častí Veľkej Británie či Indie. Špecifická je aj situácia v USA, ktoré sú najviac zasiahnutou krajinou koronavírusom na svete. Slováci, resp. osoby, ktoré sa „nachádzali pred plánovaným vstupom na územie USA v Schengenskom priestore, Írsku, Spojenom kráľovstve, Brazílii, Číne či Iráne, nebudú môcť vstúpiť do USA,“ uvádza oficiálna stránka Ministerstva zahraničných vecí SR. Výnimky sa vzťahujú len na Američanov alebo na osoby, ktoré sú v manželstve, majú v USA trvalý pobyt alebo sú priamym rodinným príslušníkom štátneho občana USA.

Kým situácia v Európe sa dostáva pomaly pod kontrolu, WHO (Svetová zdravotnícka organizácia) denne upozorňuje na rastúci počet nových prípadov nákazy koronavírusom najmä v Južnej Amerike. Náš rezort diplomacie vo všeobecnosti neodporúča cestovať, s výnimkou 23 európskych krajín, pre ktoré Slovensko zaviedlo neobmedzený hraničný režim s voľným pohybom občanov. Pozor, do tohto zoznamu nebolo zaradené Taliansko, Francúzsko, Holandsko, Belgicko a napríklad ani Švédsko. Kompletný zoznam krajín, kam je možné cestovať bez obmedzení nájdete v ďalšom odseku.

Otvorené hranice – kam môžeme cestovať „bez“ obmedzení?


Slovo bez dávame do úvodzoviek, pretože v lete 2020 musíme asi za každých okolností pri cestovaní rátať s obmedzeniami. Aj keď už nebudú obmedzenia na hraniciach, každá krajina má zavedené určité opatrenia, či už vo forme nosenia rúšok, dodržiavania odstupu alebo používania dezinfekčných prostriedkov. Pred vycestovaním si určite preštudujte tieto informácie pre konkrétnu krajinu. Dostupné sú na stránke Ministerstva zahraničných vecí SR.

Slovensko ale otvorilo hranice s ČR, Rakúskom, Poľskom a Maďarskom, takže pri prechode hraníc obmedzenia nepocítite. Slováci tiež môžu vycestovať do niektorých krajín bez nutnosti absolvovania povinnej karantény. Ide o tzv. bezpečné alebo zelené krajiny a patrí sem Nemecko, Lichtenštajnsko, Švajčiarsko, Slovinsko, Chorvátsko, Bulharsko, Čierna Hora, Grécko, Cyprus, Malta, Monako, Estónsko, Litva, Lotyšsko, Fínsko, Nórsko, Dánsko, Faerské ostrovy a Island. Po návrate na Slovensko z týchto krajín sa ruší aj povinná štátna i domáca karanténa, ktorá tak bude už len na dobrovoľnej domácej báze a rovnako už nie je nutné predložiť ani negatívny RT-PCR test na ochorenie COVID-19. Pre tieto krajiny vydal rezort diplomacie 1. stupeň výstrahy – zvýšená opatrnosť. Tí, ktorí prídu na Slovensko z inej krajiny ako je vyššie uvedené, budú musieť absolvovať povinnú štátnu, resp. domácu inteligentnú karanténu.

Dovolenkové destinácie – Chorvátsko, Bulharsko, Grécko, Španielsko, Turecko a Taliansko


Chorvátsko, Bulharsko a Grécko patria do skupiny krajín, kam je možné cestovať bez obmedzení na hraniciach. Španielsko, Taliansko ani Turecko do tejto skupiny nepatria. Pri príchode na Slovensko z týchto krajín je potrebné, „aby sa osoby preukázali negatívnym výsledkom RT-PCR testu na ochorenie COVID-19 regionálnemu úradu verejného zdravotníctva v SR,“ uvádza stránka Ministerstva zahraničných vecí SR. Tieto osoby následne zostávajú v izolácii a najneskôr na piaty deň musia opäť absolvovať testovanie. Pri cestovaní do týchto krajín zároveň odporúčame sledovať aktuálne informácie a opatrenia danej krajiny.

Mapa – zelenou farbou sú vyznačené krajiny, ktoré slovenský krízový štáb označil ako bezpečné krajiny. Odtiaľto sa môžeme vrátiť bez nutnosti karantény či testu na COVID-19.

mapa

Štartujú aj aerolinky


S avizovaným otváraním hraníc prichádzajú pozitívne správy aj od leteckých spoločností. „Medzi krajinami, s ktorými budú hranice Slovenska otvorené sú Bulharsko, Grécko a Cyprus, kam má od júla naplánované pravidelné lety z Letiska M. R. Štefánika dopravca Ryanair. Do bulharskej Sofie lieta od 15. júna letecká spoločnosť Wizz Air,“ uvádza na svojom webe bratislavské letisko. Z Bratislavy sa tak dostanete letecky do Sofie, Burgasu, Thessaloník, na Korfu a do ďalších dovolenkových destinácií. Rovnako fungujú už aj ďalšie dve slovenské medzinárodné letiská, v Košiciach a v Poprade. Spustenie civilných letov samozrejme sprevádzajú nové nariadenia, naďalej platí pravidelná dezinfekcia letiska, autobusov a dotykových plôch. Rovnako je potrebné používanie dezinfekcie aj zo strany cestujúcich, ako i nosenie ochranného rúška.

Ako je to s poistením?


Liečebné náklady v zahraničí pri nákaze koronavírusom alebo prípadná repatriácia domov sú kryté v cestovnom poistení v rámci platných Všeobecných poistných podmienok. Platí to za predpokladu, že poistený vycestoval do krajiny, ktorá pred jeho vycestovaním nebola označená MZV SR alebo WHO v súvislosti s COVID-19 za rizikovú a s odporúčaním necestovať. Ako je to pri storne zájazdu? „Poisťovňa Groupama uhradí náklady storno poplatkov, ak klient stornuje objednanú službu z dôvodu závažného akútneho ochorenia alebo hospitalizácie, vrátane ochorenia COVID-19 a existuje predpoklad, že do nástupu na dovolenku alebo pobytu klient nevyzdravie,“ vysvetľuje Ivan Bobošík z komunikačného oddelenia poisťovne Groupama. Ako ďalej informuje „právo na poistné plnenie vznikne aj vtedy, ak blízke osoby cestujúce spolu s poisteným ochoreli ešte pred vycestovaním a z toho dôvodu nemôžu vycestovať. Zároveň musí byť splnená podmienka, že poistenie bolo uzatvorené pred alebo súčasne s objednanou službou, nie dodatočne po objednaní služby,“ dodáva Bobošík. Inak je to v prípade zrušenia cesty z dôvodu obáv z pandémie či epidémie. Vtedy poistenému nevzniká nárok na poistné plnenie, ani na preplatenie storna zájazdu.

Všeobecné informácie a dôležité webstránky


Aktuálny počet nakazených vo svete je viac ako 10 miliónov ľudí (29.6.2020). Najhoršie sú na tom USA, Brazília, Rusko, India a Veľká Británia. Pozitívom je, že z ochorenia sa zotavilo už viac ako 5,1 milióna ľudí (29.6.2020).

Aktuálne informácie o koronavíruse COVID-19 nájdete na www.korona.gov.sk.

Rady a odporúčania pre cestujúcich z Európskeho spotrebiteľského centra SR nájdete na www.esc-sr.sk/otazky/prava-cestujucich.

(Tlačová správa)
 

Vyberáme z poistovne.sk

918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023
60878

Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Pri rôznych typoch škodových udalostí je potrebné predložiť rôzne typy dokladov. Pozrite si praktický prehľad, aké doklady bude poisťovňa od vás vyžadovať.
22.03.2024 | Katarína Macková
Čítať viac o Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Vyberáme z banky.sk