Cestovanie do krajín mimo zoznamu je rizikové, karanténu ani Covid-19 poistenie nekryje

Ak sa niekto zraní v slovenských horách, lekárske ošetrenie má kryté zo zdravotného poistenia, no krytý nie je zásah záchranárov Horskej záchrannej služby.


Cestovanie do krajín mimo zoznamu epidemiologicky bezpečných krajín je rizikové aj z pohľadu poistenia. "Cestovné poistenie vás v prípade ochorenia na Covid-19 nechráni," varuje finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko Marián Búlik. Otvorenie hraníc znamená, že Slováci môžu voľne cestovať do viac ako dvoch desiatok európskych krajín bez toho, aby sa na nich vzťahovala karanténa pri návrate späť na Slovensko. Do zvyšku sveta ministerstvo zahraničia naďalej odporúča necestovať, zároveň pri návrate platí povinnosť ohlásiť sa Úradu verejného zdravotníctva, izolovať sa v domácom prostredí a nechať sa otestovať.

Žiadne cestovné poistenie nekryje podľa Búlika také udalosti, ktoré nastali v priamej alebo nepriamej súvislosti s epidémiou tohto koronavírusu. Ak niekto ochorie a bude sa liečiť v zahraničí, poisťovňa bude prihliadať na to, v ktorej krajine sa mu ochorenie prihodilo. "To znamená, že pri ceste do krajín mimo zoznamu povolených krajín reálne riskujete, že všetky náklady si budete musieť hradiť sami. Takéto cesty je preto treba dobre zvážiť," odporúča Búlik.

V povolených krajinách cestovné poistenie chráni klienta rovnako ako predtým a teda, ak vycestuje do niektorej z ministerstvom vybratých európskych krajín, ochorie a musí sa v zahraničí liečiť, všetky náklady kryje cestovné poistenie. Na druhej strane, karanténa nie je liečenie ochorenia. Cestovné poistenie tieto náklady nepokrýva. "Ak vás niekde pošlú do karantény, budete si ju musieť zaplatiť sami," vysvetľuje Búlik. V prípade zájazdu ak cestovná kancelária nezruší zájazd sama, poistenie storna klientovi nepomôže. Takéto poistenie totiž nekryje zrušenie cesty z dôvodu epidémie alebo pandémie.

Podľa prieskumov sa chystá dovolenkovať na Slovensku viac ako polovica Slovákov. Na turistických chodníkoch a obľúbených pamiatkach sa tak očakáva podľa poisťovní zvýšený nápor. Ak sa niekto zraní v slovenských horách, lekárske ošetrenie má pokryté zo zdravotného poistenia. Ak sa však dostane do problémov a pomáhať mu bude Horská záchranná služba, akciu bude musieť zaplatiť. Výnimka podľa zákona platí len pre neplnoleté osoby. Len minulý rok záchranári Horskej záchrannej služby v slovenských horách zasahovali až 2 886-krát.

"Náklady na vyhľadávanie a vyslobodzovanie osôb v tiesni, poskytnutie prvej pomoci, prepravu k najbližšej sanitke či transport do zdravotníckeho zariadenia vrtuľníkom sa podľa rozsahu a dĺžky pátracej akcie pohybujú v stovkách až tisíckach eur," uviedla hovorkyňa Allianz - Slovenskej poisťovne Lucia Muthová. Pri dovolenkovaní na Slovensku by preto klienti nemali podľa nej zabudnúť na poistenie do hôr. "Aj zdanlivo nenáročná túra sa môže skončiť záchrannou akciou. Stačí, ak zablúdite, uviaznete v ťažkom teréne, zraníte sa alebo vás jednoducho dobodá hmyz a máte alergickú reakciu a je nevyhnutný zásah horskej služby," dodáva produktová manažérka Uniqa pre cestovné poistenie Ľubomíra Hricová.
 

Vyberáme z poistovne.sk

UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti
918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Vyberáme z banky.sk