Koronakríza zasiahla peňaženky Slovákov. Najviac šetríme na oblečení a strave

Len 22% Slovákov deklaruje, že sa v súvislosti s koronakrízou nemuseli po finančnej stránke v ničom obmedzovať. Naopak, 78% ľudí hovorí, že v čase neistoty a ekonomickej recesie prijali aspoň jedno finančné obmedzenie.


Aktuálna ekonomická situácia, ktorá je vo veľkej miere zapríčinená pandémiou koronavírusu COVID-19, v značnej miere zasiahla aj do rozpočtov väčšiny Slovákov. Tí začali v čase ekonomického úpadku omnoho viac šetriť. Obmedzili najmä nákupy oblečenia a obuvi, začali šetriť na strave a obmedzili aj výdavky na športové a voľnočasové aktivity či záľuby. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky, ktorý pre poisťovňu Groupama realizovala v máji agentúra Focus na vzorke 1011 dospelých obyvateľov Slovenska.

Na otázku „Čo z nasledujúceho ste museli urobiť v súvislosti s koronakrízou, na čom ste začali šetriť?“ odpovedalo až 50% opýtaných, že obmedzili nákup oblečenia a obuvi. Tretina respondentov začala šetriť na strave a 25% z nich obmedzilo aj výdavky na športové a voľnočasové aktivity. Pätina respondentov uviedla, že v čase koronakrízy už museli siahnuť aj na svoje úspory.
„Jednotlivé obmedzenia sa samozrejme líšia z hľadiska sociálno-demografických parametrov. Napríklad, šetriť na strave začali najmä starší ľudia a ľudia s nižším vzdelaním, čo potom súvisí aj s ich nižším sociálnym statusom a naopak, obmedzenia výdavkov na šport, záľuby či dovolenku častejšie uvádzajú mladší ľudia s vyšším vzdelaním,“ vysvetľuje výsledky prieskumu šéf agentúry Focus, Martin Slosiarik.

„Tri mesiace od nástupu pandémie zaznamenala zmenu nákupného správania viac ako tri štvrtina Slovákov. Len 22% respondentov uviedlo, že sa ich kríza po finančnej stránke nedotkla. Z prieskumu vyplýva aj to, že ľudia obmedzujú väčšie výdavky, akými sú napríklad letná dovolenka, rekonštrukcia bytu či domu alebo kúpa nového auta. Naopak, zrušenie poistenia alebo odloženie jeho splátky deklaruje ako finančné obmedzenie len minimálny počet respondentov,“ dodáva hovorca poisťovne Groupama, Ivan Bobošík.
 

Otázka:

Čo z nasledujúceho ste museli urobiť v súvislosti s koronakrízou, na čom ste museli začať šetriť? Vyberte všetky možnosti, ktoré sa na Vás hodia.

prieskum_graf
Zdroj: Groupama poisťovňa a.s.

(Tlačová správa)

Vyberáme z poistovne.sk

918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023
60878

Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Pri rôznych typoch škodových udalostí je potrebné predložiť rôzne typy dokladov. Pozrite si praktický prehľad, aké doklady bude poisťovňa od vás vyžadovať.
22.03.2024 | Katarína Macková
Čítať viac o Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Vyberáme z banky.sk