Platby do 50 eur bez zadania kódu v niektorých bankách znížili počet "pinových" transakcií

Od 22. apríla nadobudlo účinnosť opatrenie zvýšenie limitu na platby bez zadania PIN kódu z 20 na 50 eur.


Slováci môžu platiť kartou nákupy do 50 eur bez zadávania PIN kódu už mesiac. Prvé štatistiky ukazujú, že zmena prispela k zníženiu počtu "pinových" platieb. Avšak sú aj banky, kde nepozorujú rozdiel. "Z dát o platbe kartou našimi klientami nebadáme významnejší rozdiel v transakčnom správaní," povedala pre agentúru SITA hovorkyňa ČSOB Anna Jamborová. V Slovenskej sporiteľni zase počet platieb, keď ľudia v obchodoch zadávali PIN kód na platobnom termináli, klesol o polovicu.

Ako skonštatovala hovorkyňa Slovenskej sporiteľne Marta Cesnaková, nové limity zmenili platenie Slovákov v obchodoch. Kým v minulosti sa uskutočnilo bez zadávania PIN kódu podľa nej približne 67 % platieb v kamenných obchodoch, aktuálne je to už 84 % platieb. S nárastom kartových platieb vzrástla podľa hovorcu VÚB banky Dominika Mišu aj výška priemernej platby nad 20 eur. "Zvýšenie tohto limitu bezkontaktných platieb bolo teda veľmi dobré rozhodnutie," doplnil Miša.

Navýšenie limitu na 50 eur sa v 365.bank premietlo do poklesu počtu transakcií, pri ktorých klienti zadávajú PIN na termináli, a to takmer o tretinu. Počas obdobia koronavírusu sa zároveň nákupné správanie ľudí mení. "Napríklad potraviny nakupujú vo väčšom množstve a menej často. S cieľom vyhnúť sa fyzickému kontaktu sa časť nákupov odohráva v online prostredí," uviedla pre agentúru SITA PR manažérka 365.bank Linda Valko Gáliková.

Zmena limitov však nemala podľa Gálikovej vplyv na množstvo stokenizovaných (šifrovanie, ktoré pri platení nahradí citlivé údaje o karte za jedinečný kód - pozn. red.) kariet do mobilných zariadení. Nové limity majú totiž dopad na platby fyzickými platobnými kartami. Čo sa týka mobilov a nositeľných zariadení, najmä hodiniek, na tieto sa úprava limitov nevzťahuje, pretože využívajú iný spôsob zabezpečenia, a tak môžu klienti platiť bez potreby zadávania PIN kódu aj pri sumách vyšších ako 50 eur.

Ani VÚB banka pri platbách cez mobil nejaké výraznejšie rozdiely v počte alebo objeme platieb nezaznamenala. Slovenská sporiteľňa eviduje až dvojnásobný nárast počtu klientov, ktorí si pridali svoju platobnú kartu do mobilného zariadenia. "Znamená to, že počet ľudí, ktorí chcú platiť mobilom alebo hodinkami neustále rastie," uzatvára Cesnaková.

Od 22. apríla nadobudlo účinnosť opatrenie zvýšenie limitu na platby bez zadania PIN kódu z 20 na 50 eur. Maximálny kumulatívny limit pri platení viackrát po sebe je 150 eur. Ak však klient medzitým urobí kontaktnú platbu, teda napríklad si vyberie peniaze z bankomatu alebo zadá PIN kód pri platbe nad 50 eur, počítadlo na bezkontaktné platby sa vynuluje a klient môže bez zadávania PIN kódu platiť aj naďalej.

Klientom, ktorí chcú platiť bezkontaktne aj pri sumách vyšších ako 50 eur, banky odporúčajú používať mobilné zariadenie alebo hodinky, ktoré túto funkciu podporujú. Služba Apple Pay si overuje, a teda aj autorizuje cez PIN kód alebo biometriu všetky platby bez ohľadu na výšku rovnako. Inak tomu je v prípade Google Pay, keď klient sumy do 50 eur platí iba priložením zamknutého telefónu s rozsvietenou obrazovkou a až vyššie sumy je potrebné autorizovať PIN kódom či biometriou. Digitálne peňaženky, ako sú Google Pay, Apple Pay, Garmin a Fitbit Pay, fungujú na Slovensku od predminulého a minulého roku.
 

Vyberáme z poistovne.sk

IMG_2905-R

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela minulý rok so ziskom 19,95 mil. eur. Poisťovňa z tejto sumy presunie 3,99 mil. eur do rezervného fondu, zvyšok poputuje do nerozdeleného zisku minulých rokov.
28.03.2024
Čítať viac o Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur
UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Vyberáme z banky.sk