Na motorku bez PZP ani nesadajte

S teplým počasím sa na cesty vyrojili motorkári. Práve v čase, kedy motorkári vyrážajú na cesty, pribúdajú aj nehody na motocykloch, ich následky bývajú často fatálne a odškodnenia za škody na zdraví sa šplhajú do vysokých súm.


Podľa policajných štatistík v roku 2019 zahynulo na slovenských cestách 21 motocyklistov. Oproti vodičom v autách sú oveľa zraniteľnejší a pri kolízii a páde im hrozia vážne zranenia s trvalými následkami alebo smrť. Polícia každoročne vyzýva najmä mladých neskúsených vodičov, aby jazdili opatrne a radšej si pred výjazdom na cestu a po zimnej sezóne urobili niekoľko tréningových jázd.

Vodiči áut si často motorky počas jazdy nevšimnú


Najčastejším dôvodom kolízii s motorkármi na cestách je neprimeraná rýchlosť, či nedodržanie potrebnej vzdialenosti medzi vozidlami. Zo škôd, ktoré motorkári nezavinia, býva často problém, že vodiči áut nie sú po zime na motorkárov na cestách zvyknutí a pri vchádzaní na križovatku, predbiehaní či odbočovaní si ich jednoducho nevšimnú. „Odporúčame preto vodičom najmä v tomto období ešte dôslednejšie sledovať spätné zrkadlá a situáciu okolo vozidla, pretože dvojkolesová motorka sa dokáže rýchlo „prešmyknúť“ pomedzi autá a vodiči ju môžu ľahko prehliadnuť,“ upozorňuje Július Baláž, riaditeľ oddelenia poistenia motorových vozidiel UNIQA poisťovne a vodičom motocyklov radí:
  • Používať ochranné oblečenie a prilbu
  • Nemýliť si cestu s pretekárskou dráhou a nejazdiť vyššou ako povolenou rýchlosťou.
  • - Na primeranú rýchlosť myslieť najmä ak vchádzate do zákruty, pri vysokej rýchlosti sa môžete dostať do protismeru.
  • Myslieť na to, že najmä na jar sa na cestách striedajú suché a mokré úseky, povrch býva ešte chladný a priľnavosť pneumatík horšia.
  • Najmä v noci používať reflexné prvky, aby ste boli na ceste lepšie viditeľní.
  • Pred predbiehaním treba byť predvídavý a všímať si, či vás vodič auta registruje vo svojom spätnom zrkadle.
  • Nezabúdať dodržiavať bezpečný odstup – motorka má totiž dlhšiu brzdnú dráhu a ak auto pred vami nečakane zabrzdí, hrozí kolízia.

Bez PZP s motocyklom na cesty nechoďte


Motocyklov na Slovensku každým rokom pribúda, podľa policajných štatistík ich počet vzrástol za 10 rokov o až o 87%. Dokazujú to aj štatistiky UNIQA poisťovne. Za posledný rok narástlo povinné zmluvné poistenie (PZP) pre motocykle o 20% a v rovnakom objeme sa zvýšilo aj havarijné poistenie.

Odborníci radia nepodceňovať najmä PZP, ktoré musí mať zo zákona uzatvorené každé motorové vozidlo s priradeným evidenčným číslom, teda aj motocykel. Nemali by naň zabúdať ani ľudia, ktorí motorku využívajú len na rekreačné jazdenie. Ak vodič nepoisteného vozidla zapríčini dopravnú nehodu následkom ktorej by tretia osoba utrpela škody na zdraví či majetku, odškodnenie musí zaplatiť z vlastného vrecka.

Jednorazové odškodnenia najmä za škody na zdraví sa často šplhajú k vysokým sumám, v niektorých prípadoch poisťovňa platí z PZP dlhé roky rentu za celoživotnú invaliditu. „Keďže z PZP sa hradia škody spôsobené inej osobe, vodič motocykla si môže k PZP uzatvoriť vlastné pripoistenie pre prípad smrti alebo trvalých následkov po havárii s poistnou sumou až do 50 000 EUR,“ vysvetľuje J. Baláž z UNIQA.

Vyberáme z poistovne.sk

UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti
918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Vyberáme z banky.sk