Príspevky na udržanie zamestnanosti sa nebudú považovať za príjem z podnikania

Tieto príspevky sa tak nebudú započítavať do príjmu pri posudzovaní poklesu tržieb, ak bude zamestnávateľ alebo SZČO žiadať o odklad splatnosti poistného na sociálne poistenie za máj tohto roka.


Príspevky na udržanie zamestnanosti, ktoré vláda vypláca zamestnávateľom a samostatne zárobkovo činným osobám (SZČO), sa nebudú považovať za príjem z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti. Tieto príspevky sa tak nebudú započítavať do príjmu pri posudzovaní poklesu tržieb, ak bude zamestnávateľ alebo SZČO žiadať o odklad splatnosti poistného na sociálne poistenie za máj tohto roka. Vyplýva to z nariadenia o spôsobe určenia poklesu čistého obratu a príjmov z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti, ktoré v stredu schválila vláda.

"Predpokladá sa, že vplyvom uvedeného bude môcť požiadať o odklad poistného väčší okruh zamestnávateľov a SZČO," uviedol rezort práce a sociálnych vecí. V súčasnosti pritom podľa ministerstva nie je možné odhadnúť, koľko zamestnávateľov a SZČO ovplyvní nezapočítanie príspevku do tržieb a umožní im to požiadať o odklad poistného na sociálne poistenie.

"Tento príspevok by zvyšoval príjmy z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti (tržby) na účely posunutia termínu platenia poistného a tým zhoršoval možnosti uplatnenia odkladu poistného," zdôvodnilo zmenu ministerstvo práce a sociálnych vecí. Príspevky majú pritom zmierniť negatívne dopady na zamestnanosť v čase vyhlásenej mimoriadnej situácie a núdzového stavu z dôvodu ochorenia COVID-19 na území Slovenska.
 

Vyberáme z poistovne.sk

918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023
60878

Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Pri rôznych typoch škodových udalostí je potrebné predložiť rôzne typy dokladov. Pozrite si praktický prehľad, aké doklady bude poisťovňa od vás vyžadovať.
22.03.2024 | Katarína Macková
Čítať viac o Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Vyberáme z banky.sk