Digitálna gramotnosť na Slovensku sa zvýšila na 83 percent

Od posledného prieskumu v roku 2013 prišlo k najvýraznejšiemu zlepšeniu najmä v oblasti elektronickej komunikácie.


Podiel digitálne gramotných, ktorí majú aspoň základné skúsenosti s ovládaním moderných informačných technológií, je v súčasnosti 83 percent. Za posledné roky stúpol najmä podiel respondentov, ktorí deklarujú, že majú skúsenosti s prácou na prenosnom počítači, tablete či smartfóne, s rôznymi typmi elektronických služieb a komunikačných technológií. V súčasnosti tvoria viac ako tri štvrtiny populácie.

Vyplýva to z celoslovenského reprezentatívneho výskumu, ktorý sa uskutočnil vo februári 2020 na výberovej vzorke 1073 respondentov starších ako 14 rokov. Agentúru SITA o tom informoval projektový manažér a analytik Inštitútu pre verejné otázky (IVO) Marián Velšic.

„Zvýšila sa aj úroveň digitálnej gramotnosti – teda to, ako dobre či zle vieme s modernými informačnými a komunikačnými technológiami (IKT) pracovať. Populácia Slovenska nad 14 rokov by za svoje zručnosti dostala 53 zo 100 možných bodov,“ vysvetlil Velšic.

Od posledného prieskumu v roku 2013 došlo k najvýraznejšiemu zlepšeniu najmä v oblasti elektronickej komunikácie. Zlepšenie deklarujú respondenti aj v práci s informáciami a elektronickými službami. Najvýraznejší posun vidieť v zvládaní internetbankingu a e-shoppingu. Z prieskumu tiež vyplýva, že respondenti sa zlepšili aj v práci s formulármi, tlačivami a dotazníkmi či vo vyhľadávaní rôznych informácií cez internet a počítačové siete. Zlepšenie možno pozorovať aj pri práci s hardvérom. Napríklad pripojenie počítača k internetu či práca so skenerom.

Najslabším článkom digitálnej gramotnosti je práca so softvérom, respektíve aplikáciami. „Respondenti sa najmenej zlepšili v práci s textovým editorom, tabuľkovým procesorom, grafickým editorom, multimediálnym softvérom, či internetovým prehliadačom,“ doplnil Velšic.

Problémom digitálnej gramotnosti je aj prispôsobovanie sa novým trendom v oblasti infotechnológií. Dlhodobé mapovanie od roku 2005 ukázalo, že pozitívny trend sa v posledných piatich rokov zhoršil. Stúpa podiel tých, ktorí avizujú, že práca s IKT im ide ťažko alebo skôr ťažko. Kým v roku 2015 bolo takých 17 percent, v roku 2020 predstavoval ich podiel 27 percent.

Projekt Digitálna gramotnosť na Slovensku mapuje od roku 2005 jeden z kľúčových predpokladov úspešnej transformácie na informačnú spoločnosť a znalostnú ekonomiku – pripravenosť širokých vrstiev obyvateľstva na používanie IKT.
 

Vyberáme z poistovne.sk

UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti
918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Vyberáme z banky.sk