Kabinet schválil návrh na zavedenie pandemického ošetrovného, vyplácať sa má 101 dní

V tomto roku má tzv. pandemické ošetrovné Sociálna poisťovňa vyplatiť 200-tisíc poberateľom s celkovou dĺžkou trvania 101 dní a priemernou dennou sumou 15,8 eura.


Vláda v stredu schválila návrh na predĺženie vyplácania ošetrovného, tzv. OČR, na celé obdobie starostlivosti o dieťa počas uzatvorenia škôlok a škôl, ak ide o dieťa do 11 rokov veku a zavedenie nároku na nemocenské vyplácané Sociálnou poisťovňou od prvého dňa vo výške 55 % vymeriavacieho základu pri karanténnych opatreniach. Návrh novely zákona o sociálnom poistení by mal parlament v najbližších dňoch prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní. Tieto dve opatrenia by si mali v tomto roku zo Sociálnej poisťovne vyžiadať 338,5 milióna eur. Vyplýva to z doložky vplyvov návrhu novely zákona o sociálnom poistení na rozpočet verejnej správy. "Kvantifikácia vychádza z predpokladu, že v roku 2020 bude ošetrovné vyplatené 200-tisíc poberateľom s celkovou dĺžkou trvania 101 dní a priemernou dennou sumou 15,8 eura," uvádza sa v materiáli. Ošetrovné Sociálna poisťovňa rodičom poskytne za všetky dni počas uzatvorenia školských a predškolských zariadení, teda nie iba za 10 kalendárnych dní. Na tzv. pandemické ošetrovné by sa tak malo vynaložiť 319,2 milióna eur.

Rezort práce a sociálnych vecí okrem toho počíta s tým, že Sociálna poisťovňa v súvislosti s pandémiou vyplatí 100-tisíc nemocenských dávok už od prvého dňa trvania karantény. "Nad rámec súčasného právneho stavu bude dotknutým osobám zo Sociálnej poisťovne vyplatené nemocenské po dobu 10 kalendárnych dní," uvádza sa v doložke vplyvov. V súčasnosti totiž Sociálna poisťovňa vypláca zamestnancom nemocenské až od 11. dňa trvania dočasnej práceneschopnosti, do 10. dňa zamestnanci dostávajú náhradu príjmu od svojho zamestnávateľa. Zvýšené výdavky na vyplácanie nemocenského sa očakávajú v tomto roku na úrovni 19,4 milióna eur.

V prípadoch karanténneho opatrenia a izolácie osoby v súvislosti so šírením koronavírusu sa má ustanoviť vznik nároku zamestnanca na nemocenské vyplácané Sociálnou poisťovňou už od 1. dňa dočasnej pracovnej neschopnosti. "V týchto prípadoch sa teda navrhuje odbremeniť zamestnávateľov od platenia náhrady príjmu pri dočasnej PN," tvrdí rezort. Pri karanténe alebo povinnej izolácii má byť pritom výška nemocenského v sume 55 % denného vymeriavacieho základu už od prvého dňa PN. "Aktuálne je to počas prvých troch dní čerpania nemocenského, resp. náhrady príjmu pri dočasnej PN iba 25 %," upozorňuje ministerstvo práce.

Ak má dieťa do 11 rokov, podľa ministra práce a sociálnych vecí Milana Krajniaka na čerpanie pandemického ošetrovného nebude potrebné potvrdenie od lekára. Potvrdenie od lekára bude treba vtedy, ak má dieťa do 16 rokov a má dlhodobé zdravotné problémy. Pri čerpaní ošetrovného sa budú môcť rodičia vystriedať. "Ak sa nevystriedajú, nebudú musieť opakovane žiadať o dávku," povedal na tlačovej besede.
 

Vyberáme z poistovne.sk

918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023
60878

Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Pri rôznych typoch škodových udalostí je potrebné predložiť rôzne typy dokladov. Pozrite si praktický prehľad, aké doklady bude poisťovňa od vás vyžadovať.
22.03.2024 | Katarína Macková
Čítať viac o Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Vyberáme z banky.sk