Slovenské hospodárstvo sa tento rok môže prepadnúť až o 10 %, prognózuje centrálna banka

Národná banka Slovenska vo svojej aktuálnej prognóze však zatiaľ nezapočítava avizované vládne opatrenia, ktoré by mohli dopad pandemickej krízy v hospodárstve zmierniť.


Slovenskej ekonomike hrozí v tomto roku pre koronavírus prepad až do 10 %. Centrálna banka totiž v aktuálnej prognóze odhaduje, že slovenská otvorená a exportne orientovaná ekonomika v tomto roku pravdepodobne dočasne poklesne o 4,5 % s rizikom, že ju zintenzívňujúce sa spoločensko-ekonomické dopady pandémie môžu stlačiť až k 10-percentnému pádu. Recesia môže pritom podľa odhadov banky dočasne pripraviť o prácu 75 až 130 tisíc ľudí. Kalkulácie centrálnej banky však nazahŕňajú avizované vládne opatrenia, ktoré môžu tento dopad zmierniť.

Z dôvodu tohto extrémne rýchlo sa meniaceho prostredia doma aj v zahraničí pritom vymenila Národná banka Slovenska svoju štandardnú predikciu vývoja ekonomiky za možné scenáre. Tieto pracujú s predpokladom dvojmesačného výpadku najmä v sektore služieb doma a s rôznou mierou poklesu dopytu u obchodných partnerov Slovenska. Aktuálna situácia na finančných trhoch a u obchodných partnerov hovorí podľa centrálnej banky viac v prospech materializovania sa negatívnych rizík pre nasledujúce obdobie než tých pozitívnych.

„Sú to všetko veľmi škaredé čísla. Vidíme však svetlo na konci tunela. Slovenská ekonomika to zvládne aj napriek modrinám a škrabancom. Dôležité je, že toto krízové obdobie je dočasné a tak ako razantne prišlo, tak rázne by malo byť aj naše zotavenie sa,“ povedal guvernér Národnej banky Slovenska Peter Kažimír. Ako dodal, na zmiernenie dopadov už dnes centrálne banky prispievajú svojim dielom. „Každý z nás chce, aby bol ten tunel čo najkratší a boli sme z neho čím skôr vonku,“ tvrdí.

Za posledné dva týždne podľa Kažimíra Európska centrálna banka prijala sériu zásadných opatrení, ktoré majú pomôcť znížiť stres, paniku a zároveň chrániť stabilitu finančného sektora a tým chrániť ľudí. V súčasnej situácii je podľa neho dôležité konať rázne.

Pozitívnejšie vyhliadky má však centrálna banka už na záver tohto roka. Záverečné mesiace tohto roka by mali totiž odštartovať rekonvalescenciu a rok 2021 by mal byť rokom návratu práce, výroby a spotreby stratenej počas krízy. „Veríme, že predkrízovú úroveň ekonomika dosiahne už v priebehu budúceho roku,“ uvádza centrálna banka.
 

Vyberáme z poistovne.sk

UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!
918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023

Vyberáme z banky.sk