Asociácia dôchodkových správcovských spoločností: Zodpovednosť za dôchodky berieme s plnou vážnosťou

Situácia na svetových finančných trhoch ovplyvňuje zhodnotenie úspor v druhom pilieri. Podľa stanovísk členov Asociácie dôchodkových správcovských spoločností (ADSS) počet hovorov na infolinky vzrástol v porovnaní s priemerom iba mierne, kľúčovou otázkou je, „čo sa deje s fondmi“ a aké sú odporúčania pre sporiteľov v konkrétnych prípadoch.


„Prioritnou úlohou dôchodkových správcovských spoločností vždy bola a bude efektívna správa úspor na dôchodok. Mimoriadna situácia vždy preverí naše profesionálne schopnosti aj empatiu voči sporiteľom. Preto je dôležité vysvetľovať sporiteľom princípy dlhodobého sporenia a investičné stratégie,“ hovorí Miroslav Kotov, predseda Predsedníctva Asociácie DSS.

V dlhodobom horizonte, pri konzistentnom investovaní sa riziko vyhladzuje, keď sa zlé obdobia striedajú s dobrými. Priemerný vek sporiteľa v druhom pilieri je približne 40 rokov, čo znamená, že na dôchodok si bude sporiť ešte viac ako dvadsať rokov. Odporúčaný pomer úspor v garantovaných a negarantovaných fondoch súvisí s vekom sporiteľa a jeho rizikovým profilom, ktorý je povinným faktorom pri odporúčaniach odborníkov a robí sa dotazníkovým spôsobom osobne alebo elektronicky. Majetok sporiteľov od veku 52 rokov je povinne presúvaný do garantovaných dôchodkových fondov.

Dodržiavanie prísnych pravidiel upravujúcich rámec starobného dôchodkového sporenia podlieha piatim stupňom kontroly, z ktorých najvýznamnejším je dohľad Národnej banky Slovenska.

Odporúčanie pre sporiteľov


Využívajte všetky komunikačné kanály s vašou dôchodkovou správcovskou spoločnosťou, ako sú infolinky, webové rozhrania a online komunikácia. Sledujte dôveryhodné zdroje informácií, webovú stránku Národnej banky Slovenska a prípadne Asociácie DSS, kde sú podľa zákona aktualizované informácie o výkonnosti.

Nepanikárte. Bezmyšlienkovité „preskakovanie“ z fondu do fondu na základe nedávnej výkonnosti môže znamenať najhoršie rozhodnutie.

Dôchodkové správcovské spoločnosti dosahujú výsledky porovnateľné s najlepšími svetovými fondmi - negarantované fondy majú počínajúc rokom 2013 vyššiu výkonnosť ako inflácia, výborné výsledky negarantovaných fondov v ostatnej dekáde súviseli so silným rastom akcií. „Pozorne sledujeme kroky Európskej centrálnej banky, svetových finančných autorít a posilňujeme aj v rámci limitovaných personálnych možností komunikačné kapacity,“ uzatvára hodnotenie situácie M. Kotov.

Objem majetku sporiteľov v druhom pilieri predstavuje 8 895 475 676 eur a na dôchodok si sporí viacej ako 1,5 milióna sporiteľov*. V garantovaných dôchodkových fondoch je alokovaných 6 707 508 748,44 eura a v negarantovaných dôchodkových fondoch 2 187 966 927,70 eura.

*údaj platný k 13.3.2020, počet sporiteľov 1 589 621 k dňu 29.2.2020 Zdroj: www.adss.sk

Upozornenie podľa zákona č. 43/2004 Z. z.: S uzatvorením zmluvy s dôchodkovou správcovskou spoločnosťou je spojené aj riziko a doterajší alebo propagovaný výnos portfólia dôchodkového fondu v jej správe nie je zárukou budúceho výnosu portfólia dôchodkového fondu. Činnosť dôchodkovej správcovskej spoločnosti je pod dohľadom Národnej banky Slovenska.

 

Vyberáme z poistovne.sk

UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!
918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023

Vyberáme z banky.sk