Automatické sporenie zaokrúhľovaním platieb kartou napomáha klientovi šetriť

Malé čiastky peňazí sa presúvajú na podúčet a takto ich klient vedome neminie.


Viaceré banky ponúkajú možnosť automatického sporenia, ktoré zaokrúhľuje platby kartou za nákup. Výhodou podľa PR manažérky 365.bank Lindy Valko Gálikovej je fakt, že sa uskutočňuje automaticky, a preto napomáha klientovi šetriť. Je to podľa nej vhodné pre tých, ktorí sporiť nevedia, resp. ho odkladajú na neskôr. "Malé čiastky peňazí sa „tajne presúvajú na podúčet“ a takto ich klient vedome neminie," dopĺňa riaditeľ pre investície a zlato v spoločnosti FinGO.sk František Burda. Je to vítané, lebo zo skúsenosti podľa neho klienti každý mesiac nájdu množstvo dôvodov, prečo si nedokážu z výplaty nič odložiť.

"Rozdielom oproti klasickým sporeniam, kde si odkladáme na konkrétny účel, je fakt, že na automatické sporenia sa peniaze nedajú jednorazovo vkladať. V 365.bank fungujú na princípe sporiacich pravidiel, pretože ich cieľom je naučiť klienta sporiť," konštatuje Gáliková. Avšak ako doplnil Burda, väčšinou sú úroky na sporiacich účtoch limitované objemom nasporenej sumy. Ak si klient nasporí väčšiu sumu ako je stanovený limit, na ďalšie peniaze sa mu už zvýhodnený úrok nevzťahuje. "Súčasným nepriateľom väčšiny sporiacich účtov je vysoká inflácia a veľmi nízke zhodnotenie vkladov. Preto klientom odporúčam radšej iné formy sporenia a investovania, ktoré infláciu dokážu prekabátiť," dodal Burda.

Automatické sporenia sú podľa Gálikovej špecifickým druhom sporení, ktoré sú naviazané na klientove platby, resp. operácie na účte a fungujú na princípe ich zaokrúhľovania. Rozdiel, ktorý takto vznikne, banka automaticky posiela na sporenie. V 365.bank si klient zvolí jedno z dvoch sporiacich pravidiel, a to bezcentový účet alebo zaokrúhľovanie platieb kartou na jedno, päť resp. desať eur.

Inde klientovi na jeho podúčet posielajú podľa Burdu určité percento z každej uskutočnenej transakcie na bežnom účte. "Niektoré bankové domy ponúkajú aj takú možnosť, že pravidelne na konci mesiaca automaticky presunú peniaze z bežného účtu na sporenie. Klienti však najčastejšie využívajú mesačný prevod formou nastaveného trvalého príkazu z bežného účtu na sporiaci účet," povedal Burda.
 

Vyberáme z poistovne.sk

freelancer-typing-on-keyboard

Aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom?

Pri niektorých finančných produktoch je možné určiť oprávnenú osobu. Pozrite si, prečo sa ju oplatí určiť a aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom.
17.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom?
dentist-doing-checkup

Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit

Návšteva zubára sa niektorým Slovákom predraží. Ministerstvo zdravotníctva SR totiž po konzultácii s rezortom financií navrhlo revíziu v benefitoch zdravotných poisťovní. Dotkne sa pritom práve poskytovania zubného benefitu zdravotnými poisťovňami.
15.04.2024
Čítať viac o Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit
Doktor a peniaze-005

Zdravotné poisťovne vlani uhradili poistencom benefity za viac ako 60 mil. eur

Zdravotné poisťovne uhradili vlani svojim poistencom benefity v celkovej výške 60,8 mil. eur. Najviac z tejto sumy pripadlo na štátnu Všeobecnú zdravotnú poisťovňu, takmer 29 mil. eur, Dôvera minula na benefy viac ako 20 mil. eur a Union necelých 12 mil. eur.
15.04.2024
Čítať viac o Zdravotné poisťovne vlani uhradili poistencom benefity za viac ako 60 mil. eur

Vyberáme z banky.sk