Živnostníci po zániku živnosti nemajú nárok na dávku v nezamestnanosti, upozorňuje Sociálna poisťovňa

Ak si živnostník chce po ukončení živnosti uplatniť nárok na dávku v nezamestnanosti, musí si poistné na poistenie v nezamestnanosti platiť ako dobrovoľne poistená osoba.


Živnostníci v rámci svojich odvodov do Sociálnej poisťovne neplatia povinne poistné v nezamestnanosti. Preto im v prípade ukončenia živnosti ani nevzniká nárok na túto dávku. V tlačovej správe na to upozorňuje hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder. "Nárok majú iba na nemocenské dávky a časť odvodov putuje aj na ich budúce dôchodky," povedal.

Ak si živnostník chce po ukončení živnosti uplatniť nárok na dávku v nezamestnanosti, musí si poistné na poistenie v nezamestnanosti platiť ako dobrovoľne poistená osoba. "Vtedy po splnení podmienky potrebného obdobia poistenia v nezamestnanosti, teda 730 dní v posledných štyroch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie, živnostníkovi nárok na dávku v nezamestnanosti vzniká," informoval Višváder. Podmienkou je aj to, že poistenie musí mať zaplatené včas a v správnej sume.

Sociálna poisťovňa podľa Višvádera evidovala k 31. januáru tohto roka takmer 220-tisíc samostatne zárobkovo činných osôb (SZČO), ktorí platili povinné sociálne odvody. Ide o poistné na dôchodkové a nemocenské poistenie. Poistné na dôchodkové poistenie tvorí 28,75 % z vymeriavacieho základu a skladá sa zo starobného poistenia (18 %), invalidného poistenia (6 %) a z odvodu do rezervného fondu Sociálnej poisťovne (4,75 %). Nemocenské poistenie platia SZČO v sume 4,4 % z vymeriavacieho základu. Keďže najnižším vymeriavacím základom pre SZČO je v tomto roku suma 506,50 eura, minimálne povinné dôchodkové a nemocenské odvody dosahujú najmenej 167,89 eura mesačne.
 

Vyberáme z poistovne.sk

UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!
918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023

Vyberáme z banky.sk