Maximálna nemocenská dávka v súčasnosti predstavuje 1 135,70 eura

Výška dávky je vždy individuálna a závisí od hrubej mzdy, z ktorej poistenec odvádza poistné na nemocenské poistenie.


Slovák, ktorý zostane doma napríklad s chrípkou na péenke (práceneschopný), môže dostať maximálnu nemocenskú dávku 1 135,70 eura. Sociálna poisťovňa (SP) upozorňuje, že výška dávky je vždy individuálna a závisí od hrubej mzdy (vymeriavacieho základu), z ktorej poistenec (za zamestnanca jeho zamestnávateľ) odvádza poistné na nemocenské poistenie. „Platí základný princíp, podľa ktorého čím vyššia je hrubá mzda (vymeriavací základ), z ktorého poistenec platí poistné, tým vyššia je aj dávka. Zákon ale obmedzuje jej maximálnu výšku,“ informoval riaditeľ odboru komunikácie s verejnosťou Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Ak dnes poistenec odvádza poistné z hrubej mzdy nad 2 026 eur, maximálna výška dávky nemocenské na deň je ohraničená sumou 36,63456500 eura. Znamená to, že poistenec môže po splnení všetkých podmienok dostať dávku pri 30-dňovom kalendárnom mesiaci maximálne vo výške 1 099,10 eura a pri 31-dňovom kalendárnom mesiaci to je 1 135,70 eura. „Pri nižších vymeriavacích základoch (hrubej mzde) je dávka nižšia,“ podotkol Višváder s tým, že priemerná výška dávky nemocenské pritom medziročne vzrástla o 29 eur. „Kým v roku 2018 dosahovala 268,02 eura mesačne, vlani to bolo 296,94 eura,“ dodal.

Prvých desať dní práceneschopnosti nahrádza zamestnancovi jeho príjem zamestnávateľ. Prvé tri dni péenky to predstavuje 25 % denného vymeriavacieho základu a ďalšie dni to je 55 %. „Následne, ak péenka pokračuje aj od 11. dňa, vypláca ju Sociálna poisťovňa, pričom výška dávky na deň tvorí 55 % z denného vymeriavacieho základu poistenca,“ konštatoval Višváder.
 

Vyberáme z poistovne.sk

IMG_2905-R

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela minulý rok so ziskom 19,95 mil. eur. Poisťovňa z tejto sumy presunie 3,99 mil. eur do rezervného fondu, zvyšok poputuje do nerozdeleného zisku minulých rokov.
28.03.2024
Čítať viac o Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur
UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Vyberáme z banky.sk