Životným zmenám je dobré podľa odborníkov prispôsobiť aj životné poistenie

Je dobré, ak si klient svoju zmluvu k životnému poisteniu pravidelne kontroluje.


Rokmi sa nám mení životná situácia a každej významnej zmene by bolo dobré prispôsobiť aj životné poistenie. Ako pokračovala riaditeľka pre životné poistenie v spoločnosti FinGO.sk Miroslava Holičová, niekedy aj na pohľad malá zmena môže pre poisťovňu znamenať veľký rozdiel. "Ak máte vo svojej zmluve životného poistenia staré a neaktuálne údaje, nastavené nízke poistné sumy alebo vám chýbajú dôležité pripoistenia, možno si ju platíte zbytočne," konštatuje Holičová. Ako dodala produktová manažérka personálneho poistenia poisťovne Generali Jana Kováčová, v súčasnosti ponúka životné poistenie veľkú variabilitu.

Podľa Holičovej je dobré, ak si klient svoju zmluvu k životnému poisteniu pravidelne kontroluje. "Je podstatný rozdiel, ak ste si životné poistenie uzatvorili pred piatimi či desiatimi rokmi ešte ako slobodný človek bez záväzkov, boli ste zamestnancom a neskôr ste začali podnikať, prípadne ak ste začali splácať stotisícový úver," hovorí Holičová. Na životné poistenie by nemali podľa Kováčovej zabúdať najmä tí, ktorí čerpajú hypotekárny úver, pôžičku či lízing. Zadlženie slovenských domácností sa totiž za posledných desať rokov takmer zdvojnásobilo, no poistený je približne len každý tretí úver na bývanie.

Poisťovne každý rok aktualizujú svoje produkty, ale tieto aktualizácie nie sú automaticky zapracované aj do starších zmlúv. "Napríklad sledujú výskyt nových ochorení, vplyv ochorení na invaliditu a podobne. Príkladom je Crohnova choroba, ktorá bola objavená v posledných rokoch, ale postihuje stále viac ľudí, a aj ju poisťovne zaradili medzi ochorenia, ktoré kryjú," uviedla Holičová. Novinkou sú aj rozšírené asistenčné služby a pohodlnejší prístup k lekárovi na telefóne.

Podľa štatistík poisťovne Generali pristupujú k uzatvoreniu životného poistenia ľudia najčastejšie až vo veku od 30 do 40 rokov. Na správne zvolené životné poistenie sa však podľa Kováčovej oplatí myslieť už o niečo skôr. Práve mladým ľuďom totiž hrozia podľa nej úrazy či športové zranenia, ktoré môžu viesť k pracovnej neschopnosti či dokonca k trvalým zdravotným následkom.

Prieskumy a čísla z poisťovní naznačujú, že Slováci dávajú prednosť ochrane majetku pred poistnou ochranou svojej vlastnej osoby. Dôvod podľa finančníkov je, že majetok nezriedka nadobúdame s pomocou úverov a zaväzujeme sa ho chrániť, a to aj prostredníctvom poistenia. "Samotné povedomie občanov nie je až tak uvedomelé, aby sa ochrana života a pripoistenie rizík stali neoddeliteľnou súčasťou každého finančného plánu. Pri majetku si už takmer každý uvedomuje riziko v prípade nepriazne. Pri životnom poistení je postoj mnohých nesprávny, keď sa spoliehajú len na šťastie," upozornil predseda Asociácie finančných sprostredkovateľov a finančných poradcov Martin Lancz.

Vyberáme z poistovne.sk

IMG_2905-R

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela minulý rok so ziskom 19,95 mil. eur. Poisťovňa z tejto sumy presunie 3,99 mil. eur do rezervného fondu, zvyšok poputuje do nerozdeleného zisku minulých rokov.
28.03.2024
Čítať viac o Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur
UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Vyberáme z banky.sk