Časť SZČO dostáva oznámenia o novom poistnom, zaplatiť treba do 10. februára

Nová výška poistného platná od 1. januára tohto roka súvisí so zmenou minimálneho a maximálneho vymeriavacieho základu pre tento rok.


Sociálna poisťovňa v týchto dňoch posiela živnostníkom a ostatným samostatne zárobkovo činným osobám (SZČO) oznámenia o novej výške poistného pre rok 2020. Živnostníci tak dostanú v týchto dňoch oznámenia buď listom prostredníctvom pošty alebo elektronicky, ak majú zriadenú e-schránku. Poisťovňa odošle poštou spolu 164 451 oznámení a do e-schránok ďalších 10 484 oznámení. Informoval o tom hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Nová výška poistného platná od 1. januára tohto roka súvisí so zmenou minimálneho a maximálneho vymeriavacieho základu pre tento rok. Týka sa to viac ako 174 637 SZČO, ktorým sa mení minimálny vymeriavací základ a ďalších 298 samostatne zárobkovo činných osôb si musí platby upraviť pre zmenu maximálneho vymeriavacieho základu. "Obe skupiny poistencov sú povinné poistné v novej výške uhradiť do 10. februára 2020," uviedol Višváder. Sociálna poisťovňa im zároveň odporúča, aby si včas upravili aj platobný príkaz v banke.

Nové minimálne poistné pre SZČO s minimálnym vymeriavacím základom bude predstavovať 167,89 eura mesačne, čo je oproti vlaňajšku nárast o 9,78 eura. SZČO s maximálnym vymeriavacím základom budú v tomto roku platiť poistné vo výške 2 350,66 eura mesačne, vlani to bolo 2 213,75 eura.

Výška poistného sa od 1. januára 2020 nemení tým SZČO, ktorí poistné platia podľa údajov z daňového priznania v rozpätí medzi novým minimálnym a maximálnym vymeriavacím základom. Platiť budú rovnakú výšku poistného ako v roku 2019, a to až do 1. júla 2020, kedy im Sociálna poisťovňa oznámi novú výšku poistného podľa daňového priznania za rok 2019. Ak daňový úrad požiadajú o odklad predloženia daňového priznania za minulý rok, výška poistného sa im zmení až k 1. októbru tohto roka.
 

Vyberáme z poistovne.sk

UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti
918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Vyberáme z banky.sk