Lyžovačka na Slovensku a v zahraničí. Aké poistenie vlastne potrebujete?

Ak sa chystáte na lyžovačku, nezabudnite sa poistiť. Druh poistenia záleží aj od toho, či idete lyžovať na slovenské zjazdovky alebo do zahraničia. Tiež je dôležité, či lyžujete na zjazdovke alebo mimo nej. POISTOVNE.sk sa pozreli na to, ktoré poistenie vám bude užitočné.


Slováci už bežne cestujú za lyžovačkou aj do susedného Rakúska. Málokto vie, že mu nemusí stačiť obyčajné cestovné poistenie. Dokonca ani na slovenskej lyžovačke by nemal byť lyžiar bez poistenia.

Lyžovačka na Slovensku


Keďže na Slovensku sú liečebné náklady hradené z povinného zdravotného poistenia, ktoré platí každý pracujúci človek, teoreticky cestovné poistenie doma lyžiari nepotrebujú. Napriek tomu im poisťovne odporúčajú kúpiť si tuzemské cestovné poistenie. „Základný balík kryje ochranu batožiny pred poškodením či poistenie trvalých následkov a smrť následkom úrazu. Jeho súčasťou je aj zodpovednosť za škodu voči inému lyžiarovi,“ vysvetľuje Dalibor Mihalkin, hovorca Komunálnej poisťovne.

Viac o zodpovednosti za škody spôsobené na lyžovačke sme písali v článku: Poistenie na lyžovačku. O poistení lyží sa viac dočítate v článku: Preplatí poisťovňa ukradnuté či zničené lyže? Ako kedy.
Ak by ste sa na lyžovačke dostali do situácie, že je potrebný zásah Horskej služby, nebude vám stačiť verejné zdravotné poistenie. Každý zásah totiž treba rozdeliť na dve časti, jednou je poskytovanie zdravotnej starostlivosti a druhou technický zásah. Všetky úkony týkajúce sa zdravotnej starostlivosti aj naďalej uhradia zdravotné poisťovne. Technické zásahy si bude musieť postihnutý uhradiť sám. Pomôcť mu môže poistenie do hôr, ktoré pokrýva práve zásah Záchrannej horskej služby.

V cudzine


V prípade lyžovačky v zahraničí sa lyžiarovi cestovné poistenie naozaj zíde. Základná forma cestovného poistenia do zahraničia totiž zahŕňa náklady vynaložené na neodkladnú lekársku starostlivosť, ktorá môže byť v zahraničí drahšia ako na Slovensku. Platí to predovšetkým pre súkromné ambulancie. „Európsky zdravotný preukaz nekryje náklady v súkromných zdravotníckych zariadeniach, nekryje ani spoluúčasť pacienta v štátnych zariadeniach, takisto nie vždy pokrýva náklady na transport a vôbec nerieši právne služby,“ pripomína Katarína Kukurová, hovorkyňa Generali.

Ak človek má cestovnú poistku tá mu pokryje plnú sumu vykonaných lekárskych úkonov. „V prípade ošetrenia vo verejnom zariadení, ak je zdravotnícky úkon drahší ako na Slovensku, prevyšujúcu sumu preplatí tiež cestovné poistenie,“ dodáva D. Mihalkin.

Ak na zimnej dovolenke v zahraničí budete lyžovať, k základnému cestovnému poisteniu by ste si mali priplatiť aj pripoistenie zimných športov. Náklady na úraz pri lyžovačke v zahraničí sa totiž môžu vyšplhať aj na viac ako 100-tisíc eur.

Matej Neumann, hovorca Union poisťovne, navyše odporúča k základnému cestovnému poisteniu dojednať si aj:
  • Poistenie batožiny (kryje lyže a ostatné súčasti lyžiarskej výbavy)
  • Poistenie zodpovednosti za škodu vrátane nákladov na advokáta a náklady na kauciu.
  • Poistenie nákladov na technickú pomoc v prípade záchrannej akcie v horách, ktoré zahŕňa vyhľadávanie osoby v horskej oblasti, vyslobodzovanie osoby, prepravu zachraňovanej osoby, v najtragickejšom prípade prepravu telesných pozostatkov.
  • Úrazové poistenie, ktoré klienta odškodní v prípade trvalých následkov úrazu alebo odškodní pozostalých v prípade smrti poisteného klienta následkom úrazu
  • Poistenie storna objednanej služby

V prípade, ak chodievate lyžovať do zahraničia pravidelne, odborníci odporúčajú kúpiť si celoročné cestovné poistenie. „Výhodou je, že postačí jedna poistná zmluva, ktorá pokryje poistenie v zahraničí a aj poistenie nákladov na zásah HZS,“ dodáva M.Neumann.

Odborníci ešte upozorňujú na to, že samostatné poistenie úrazu kryje len trvalé následky či smrť následkom úrazu. Preto je dobré mať pri lyžovaní v zahraničí uzavreté cestovné poistenie, ktorého základom je poistenie liečebných nákladov.


Mimo svahu

Ak lyžujete mimo svahu, rekreačne skúšate freeride alebo skialp, nemusí vám úrazy pokryť bežné poistenie úrazu. Z pohľadu poisťovne je lyžovanie mimo vyznačených lyžiarskych tratí rizikovou aktivitou, preto odborníci odporúčajú dojednať si poistenie, ktoré kryje aj rizikové športy.

Navyše v tomto prípade poisťovne odporúčajú mať aj poistenie Horskej záchrannej služby (HZS). To vás ochráni pred neočakávanými nákladmi na vaše zachraňovanie mimo svahu. „Toto krytie si môže klient poistiť samostatne, teda bez cestovného poistenia, alebo aj spolu s ním,“ dodáva D.Mihalkin.


   Lyžovačka na Slovensku  Lyžovačka v cudzine 
Poistenie liečebných nákladov   nepotrebujete  odporúča sa
 Úrazové poistenie  odporúča sa   odporúča sa 
 Poistenie batožiny   odporúča sa  odporúča sa 
 Poistenie zodpovednosti za škodu   odporúča sa  odporúča sa 
Poistenie do hôr (zásah Horskej služby)    odporúča sa  odporúča sa 

Vyberáme z poistovne.sk

IMG_2905-R

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela minulý rok so ziskom 19,95 mil. eur. Poisťovňa z tejto sumy presunie 3,99 mil. eur do rezervného fondu, zvyšok poputuje do nerozdeleného zisku minulých rokov.
28.03.2024
Čítať viac o Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur
UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Vyberáme z banky.sk