Preplatí poisťovňa ukradnuté či zničené lyže? Ako kedy.

Pozor si treba dávať nielen na zdravie, ale aj na lyže. Poistovne.sk sa pozreli na prípady, kedy vám poistka pomôže a kedy, bohužiaľ, v poisťovni nepochodíte.





Lyže v aute


Na lyžovačke doma alebo v zahraničí si treba dávať pozor nielen na svoje zdravie, ale aj na lyžiarsku výstroj. Tá je krytá z pripoistenia batožiny v rámci cestovného poistenia. Pomôcť vám môže aj havarijná poistka, no nie vždy.

„To, z akého poistenia môže byť poistné plnenie poskytnuté závisí od vzniku konkrétnej udalosti a či v rámci havarijného poistenia bola batožina pripoistená,“ vysvetľuje Matej Neumann, hovorca Union poisťovne.

V Generali platí, že v havarijnom poistení v rámci pripoistenia batožiny nie sú športové potreby kryté. Aj keď máte cestovnú poistku a pripoistenú batožinu, ani tá vám nemusí pomôcť vždy. V Union poisťovni pri cestovnom poistení sú lyže ako batožina v aute kryté pre prípad poškodenia, zničenia, odcudzenia pri dopravnej nehode, a tiež v prípade krádeže z riadne uzamknutého batožinového priestoru. Lenže lyže by nemali byť len tak pohodené v kufri auta. „Uschovať lyže do kufra auta je väčšinou problém, preto odporúčame lyže umiestniť do uzamykateľného strešného nosiča,“ dodáva M.Neumann.

Lyže na svahu


Ak si lyžiar zlomí lyže na svahu pri páde, ktorý spôsobil sám, má smolu. Náhradu škody za lyže vtedy nedostane. Poisťovne takúto situáciu nepovažujú za poistnú udalosť. „Pokiaľ poškodenie lyží pri páde zavinila cudzia osoba, človek si môže uplatniť náhradu za spôsobené škody u škodcu,“ dodáva Katarína Kukurová, hovorkyňa Generali.

Podobne je to aj v prípade, keď vám lyže ukradnú na svahu či pred reštauráciou. Poisťovňa bude zisťovať, či zlodej pri krádeži prekonal prekážku. Ak vám rozbil okno na aute, alebo vylomil zámok, prípadne sa vlúpal do hotelovej izby, poistné plnenie dostanete. Ak sa to nepreukáže bude to poisťovňa brať ako vašu nedbanlivosť a náhradu škody nedostanete. Ak pod vplyvom alkoholu spôsobíte zrážku, pri ktorej sa vám poškodia lyže, opäť v poisťovni nepochodíte. Požitie alkoholu je totiž medzi bežnými výlukami v poistných zmluvách.

Limity poistného


Dôležité je tiež vedieť, že poisťovňa vám nepreplatí poškodené či ukradnuté lyže v plnej a neobmedenej výške. Každá má svoje limity poistného plnenia. V Unione je v základnom poistení batožiny limit 1 000 eur, pričom za jednu poistenú vec je to 350 eur. „Je možné dojednať si aj špeciálne doplnkové poistenie, v rámci ktorého je limit poistného plnenia batožiny až do výšky 4 000 eur a za jednu poistenú vec je možné dojednať limit plnenia až do výšky 2 450 eur,“ dodáva M.Neumann.

Komunálna poisťovňa v rámci cestovného poistenia vyplatí klientovi za poškodené alebo odcudzené lyže maximálne 166 eur.

V Generali poistná suma za poškodenie, zničenie, odcudzenie batožiny v cestovnom poistení je 1 000 eur a športové náradie (aj lyže) je kryté do tretiny tejto poistnej sumy teda do výšky 333 eur.

Vyberáme z poistovne.sk

918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023
60878

Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Pri rôznych typoch škodových udalostí je potrebné predložiť rôzne typy dokladov. Pozrite si praktický prehľad, aké doklady bude poisťovňa od vás vyžadovať.
22.03.2024 | Katarína Macková
Čítať viac o Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Vyberáme z banky.sk