Ako postupovať pri zrážke na svahu

Zrážky na svahu bývajú bolestivé a stresujúce. O to viac, ak lyžujete v zahraničí a nerozumiete domácim. Pripravili sme pre vás návod, čo treba a čo netreba v takej situácii robiť.


Každý rok sa na svahoch cudzím pričinením zraní veľké množstvo lyžiarov. Ak sa chystáte lyžovať na Slovensku alebo v zahraničí, nezabudnite sa poistiť. Vymáhanie škôd za ublíženie na zdraví nie je ničím výnimočným. Ak ste narazili do iného lyžiara, vina padá na vás a nie vždy vyviaznete z nehody len s ospravedlnením. Najmä v zahraničí si ľudia vedia vymáhať svoje bolestné aj na súdoch. V takom prípade vám pomôže poistenie zodpovednosti za škodu, ktoré si môžete priplatiť v rámci cestovného poistenia. Toto poistenie vás vie ochrániť pre tisícovými účtami za poškodenú lyžiarsku výstroj, bolestné či za právnika. V zahraničí totiž ľudia nemajú problém domáhať sa odškodného aj súdnou cestou. Náhrada škody vás môže vyjsť aj na tisíce eur. Napríklad len transport vrtuľníkom sa pohybuje v desaťtisícových sumách. Poistenie zodpovednosti môže byť súčasťou cestovného poistenia, alebo sa dá uzatvoriť spoločne s poistením majetku.

Aké telefónne čísla sa vám zídu?


Uložte si telefónne číslo na asistenčnú službu vašej poisťovne. Užitočné sú aj čísla na záchranné zložky. „Aj v Rakúsku či Taliansku funguje zjednotené tiesňové telefónne číslo 112. Dôležité sú aj kontakty na horské záchranné služby. V Rakúsku je to číslo 140 a v Taliansku 118,“ vysvetľuje Dalibor Mihalkin, PR manažér KOMUNÁLNEJ poisťovne.

Ako postupovať pri zrážke na svahu

  • v prvom rade je potrebné poskytnúť prvú pomoc, následne vyhľadať alebo privolať lekársku pomoc
  • kontaktujte asistenčnú službu vašej poisťovne, ktorá vám dá základné rady
  • neuznávajte svoju zodpovednosť za škodu bez súhlasu poisťovne
  • náhradu škody neuhrádzajte, ani sa k tomu nezaväzujte
  • zabezpečte si mená a kontaktné adresy svedkov
  • nepodpisujte žiadny dokument, ktorého obsahu dobre nerozumiete
  • pri spornom zavinení vznik škody nahláste polícii a o nahlásení si vyžiadajte potvrdenie
  • okolnosti vzniku škody sa snažte zdokumentovať napríklad fotografovaním
  • oznámte poistnú udalosť priamo poisťovni, najneskôr do 30 dní po návrate na Slovensko
  • poskytnite poisťovni všetky požadované písomnosti (najmä listy, žaloby, predvolania, rozhodnutia, uznesenia, zápis o škode s poškodeným) 

Vyberáme z poistovne.sk

freelancer-typing-on-keyboard

Aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom?

Pri niektorých finančných produktoch je možné určiť oprávnenú osobu. Pozrite si, prečo sa ju oplatí určiť a aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom.
17.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom?
dentist-doing-checkup

Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit

Návšteva zubára sa niektorým Slovákom predraží. Ministerstvo zdravotníctva SR totiž po konzultácii s rezortom financií navrhlo revíziu v benefitoch zdravotných poisťovní. Dotkne sa pritom práve poskytovania zubného benefitu zdravotnými poisťovňami.
15.04.2024
Čítať viac o Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit
Doktor a peniaze-005

Zdravotné poisťovne vlani uhradili poistencom benefity za viac ako 60 mil. eur

Zdravotné poisťovne uhradili vlani svojim poistencom benefity v celkovej výške 60,8 mil. eur. Najviac z tejto sumy pripadlo na štátnu Všeobecnú zdravotnú poisťovňu, takmer 29 mil. eur, Dôvera minula na benefy viac ako 20 mil. eur a Union necelých 12 mil. eur.
15.04.2024
Čítať viac o Zdravotné poisťovne vlani uhradili poistencom benefity za viac ako 60 mil. eur

Vyberáme z banky.sk