Priemerná hrubá mzda na Slovensku v treťom kvartáli stúpla o 7,7 %

V porovnaní s druhým kvartálom tak priemerná mzda spomalila svoj rast, keďže za apríl až jún hrubé mzdy išli medziročne nahor o 9,7 %.


Priemerná nominálna mesačná mzda zamestnanca na Slovensku v treťom štvrťroku tohto roka medziročne stúpla o 7,7 % na 1 068 eur. V porovnaní s druhým kvartálom tak priemerná mzda spomalila svoj rast, keďže za apríl až jún hrubé mzdy išli medziročne nahor o 9,7 %. Ako ďalej informoval Štatistický úrad SR, po zohľadnení miery inflácie rast reálnej mzdy dosiahol 4,7 %. Sezónne očistená priemerná mzda oproti druhému štvrťroku tohto roka vzrástla o 0,9 %.

Ako pre agentúru SITA uviedla analytička Poštovej banky Lucia Dovalová, mzdový vývoj aj v treťom tohtoročnom kvartáli bol pozitívnym prekvapením. "Rast priemernej nominálnej mzdy v našom hospodárstve totiž dosiahol až 7,7 %, čo je vysoké číslo predovšetkým vzhľadom na prítomné spomalenie rastu HDP, ktoré zasiahlo našu ekonomiku už v druhom štvrťroku a ešte výraznejšie v treťom kvartáli," upozornila. V predchádzajúcom štvrťroku podľa nej rástla mzda až o takmer 10 %. "Stále pomerne priaznivá situácia na našom trhu práce sa naďalej prejavuje aj v raste disponibilného príjmu, vďaka čomu rástla v 3. štvrťroku aj spotreba našich domácností," povedala. Mzdový vývoj v nasledujúcich mesiacoch bude podľa Dovalovej závisieť hlavne od toho, ako sa bude vyvíjať globálna ekonomika a či sa nemecká ekonomika odrazila a nastane oživenie. "To sa následne môže premietnuť aj do vývoja miezd v našom hospodárstve," dodala.

Nominálne mzdy prekonali očakávania aj podľa analytičky Slovenskej sporiteľne Kataríny Muchovej. "Nespomalili až tak výrazne oproti nadštandardne vysokému rastu v druhom kvartáli tohto roka, na ktorý malo okrem iného vplyv vyplácanie 13. platov," povedala. Rast miezd podľa Muchovej reflektuje aj administratívne zmeny, ako sú príplatky za prácu cez víkend a v noci.

Najvyššia úroveň priemernej mesačnej mzdy bola v odvetví informácie a komunikácia (1 840 eur), finančné a poisťovacie činnosti (1 768 eur) a dodávka elektriny, plynu a pary (1 749 eur). V jedenástich odvetviach bola mzda nižšia ako v priemere za hospodárstvo SR. Najnižšiu priemernú nominálnu mzdu mali zamestnanci v ubytovacích a stravovacích službách (689 eur), ostatných činnostiach (740 eur) a v stavebníctve (749 eur). Oproti rovnakému obdobiu minulého roka priemerná nominálna mzda vzrástla vo väčšine odvetví, relatívne najrýchlejšie vo verejnej správe a obrane (o 16,8 %), vzdelávaní (o 11,9 %), zdravotníctve a sociálnej pomoci (o 11,5 %) a v umení, zábave a rekreácii (o 10,9 %).

Vyššia ako v priemere za celé slovenské hospodárstvo bola priemerná nominálna mesačná mzda iba v Bratislavskom kraji, a to 1 311 eur. V ostatných krajoch sa pohybovala od 829 eur v Prešovskom kraji do 1 017 eur v Trnavskom kraji. Vo všetkých krajoch bola priemerná mzda vyššia ako v treťom štvrťroku vlaňajška s najvyšším relatívnym prírastkom o 9,9 % v Nitrianskom kraji.

V prvom až treťom štvrťroku tohto roka dosiahla priemerná nominálna mesačná mzda zamestnanca v hospodárstve hodnotu 1 064 eur. Medziročne sa zvýšila o 8,1 %, reálna mzda vzrástla o 5,4 %. Rast nominálnej aj reálnej mzdy bol o 1,7 percentuálneho bodu rýchlejší ako v rovnakom období minulého roka.

Vyberáme z poistovne.sk

918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023
60878

Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Pri rôznych typoch škodových udalostí je potrebné predložiť rôzne typy dokladov. Pozrite si praktický prehľad, aké doklady bude poisťovňa od vás vyžadovať.
22.03.2024 | Katarína Macková
Čítať viac o Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Vyberáme z banky.sk