Poistenie na lyžovačku

Na lyžovačke sa každý rok zraní veľké množstvo lyžiarov. Ak sa chystáte lyžovať na Slovensku alebo v zahraničí, nezabudnite sa poistiť. Ochránite tak svoju peňaženku pred nečakane vysokým účtom. Napríklad za operáciu poraneného kolena poisťovňa vyplatila až 6830 eur!


Ak nie ste dobrý lyžiar a spadnete na svahu, pričom nikoho iného nezraníte, situáciu vám pomôže zvládnuť poistenie liečebných nákladov, ktoré je súčasťou cestovného poistenia.

Horšie je to v prípade, ak ste zozadu narazili do stojaceho lyžiara - vtedy vina padá na vás a nie vždy vyviaznete z nehody len s ospravedlnením. Najmä v zahraničí si ľudia vedia vymáhať svoje bolestné aj na súdoch. V takom prípade vám pomôže poistenie zodpovednosti za škodu, ktoré si môžete priplatiť v rámci cestovného poistenia. Toto poistenie vás vie ochrániť pred tisícovými účtami za poškodenú lyžiarsku výstroj, bolestné či za právnika. V zahraničí totiž ľudia nemajú problém domáhať sa odškodného aj súdnou cestou. Náhrada škody vás môže vyjsť aj na tisíce eur. Napríklad len transport vrtuľníkom sa pohybuje v desaťtisícových sumách.

Poistenie zodpovednosti môže byť súčasťou cestovného poistenia, alebo sa dá uzatvoriť spoločne s poistením majetku. “V rámci poistenia domácnosti kryjeme aj škody spôsobené klientom alebo členom poistenej domácnosti tretím osobám, ktoré môžu nastať počas rekreačného lyžovania v krajinách Európskej únie. Môže ísť o poistné udalosti spôsobené inému na živote a zdraví, majetku, či ušlým ziskom vyplývajúcim z uvedených škôd ”, vysvetľuje Dalibor Mihalkin, PR manažér Komunálnej poisťovne.

Poistenie zodpovednosti nie je všetko čo potrebujete

Kým poistenie zodpovednosti vám pomôže zvládnuť škody, ktoré spôsobíte tretej strane, myslite aj na seba. Ak spadnete a zlomíte si ruku na lyžovačke v zahraničí, účet za ošetrenie môže byť poriadne "mastný". "Náklady sa môžu pohybovať v stovkách až tisíckach eur za menšie a stredné úrazy až v 10-tisícoch eur pri vážnejších úrazoch, kde je potrebná aj operácia. V posledných rokoch sme našim klientom uhradili tieto sumy za ošetrenie zranení na svahu: 6830 eur za poranené koleno, 3300 eur za zlomenú čeľusť, 2330 eur za rozseknutú nohu, 1350 eur za vyvrtnuté koleno a poškodený meniskus, 1050 eur za ľahší otras mozgu, 4000 eur za zlomenú ruku v ramene alebo 11450 eur za operáciu zlomenej nohy," vymenuváva Helena Kanderková, špecialistka externej komunikácie Allianz - SP.

Ošetrili by vás síce aj v štátnej nemocnici na základe Európskeho zdravotného preukazu, no v lyžiarskych strediskách štátna nemocnica nemusí byť. Tak či tak, na náklady za transport do nemocnice by Európsky preukaz nestačil. Európsky zdravotný preukaz nekryje náklady v súkromných zdravotníckych zariadeniach, nekryje ani spoluúčasť pacienta v štátnych zariadeniach, takisto nie vždy pokrýva náklady na transport a vôbec nerieši právne služby. Pritom práve tieto položky sú pri poistnej udalosti najvyššie.

Koľko vás bude stáť cestovné poistenie?

V porovnaní s tým, čo zaplatíte za lyžovačku (ubytovanie, skipasy, strava a doprava) je poistenie naozaj ten najmenší výdavok. "Komplexný balík cestovného poistenia v rámci celej Európy totiž stojí len 1,70 eur na deň a zahŕňa krytie liečebných nákladov v neobmedzenej výške, ďalej kryje riziko úrazu, smrti po úraze, trvalých následkov, batožinu, asistenčné služby a zodpovednosť za spôsobenú škodu," uvádza H. Kanderková.
Ak si uzatvoríte cestovné poistenie, automaticky k nemu získavate aj asistenčné služby. Môže ich kontaktovať kedykoľvek v prípade núdze – 24 hodín denne 7 dní v týždni.

Alkohol na svah nepatrí

Na svahoch by sa ľudia mali tiež vyhýbať konzumácii alkoholu. Ak totiž pod jeho vplyvom zrania seba alebo niekoho iného, môže to byť dôvodom na krátenie alebo aj zamietnutie poistného plnenia. Požitie alkoholu je totiž medzi bežnými výlukami v poistných zmluvách. Opäť H. Kandreková: "Ak ste požili alkohol a utrpíte zranenie na svahu, poisťovňa vám môže znížiť náhradu škody primerane podľa toho, do akej miery bol príčinou nehody práve alkohol v krvi. Ak vám ale namerajú viac ako 1,5 promile, poisťovňa vám vzniknutú škodu nenahradí. Navyše podľa novely zákona o Horskej záchrannej službe, ktorá je v platnosti, môžete za nedisciplinované správanie na svahu dostať pokutu až do výšky 331 eur. " Vo výlukách poistenia sú aj prípady, ak ste lyžovali mimo vyznačených tratí alebo vykonávali rizikový šport (napríklad skialpinizmus), ktorý ste nemali pripoistený.

Nezabudnite ani na prilbu. Pokiaľ je v danej krajine používanie prilby predpísané zákonom, a vy ju nemáte, pri úraze vám poisťovňa môže krátiť poistné plnenie. “Na Slovensku platí pre deti povinnosť používať ochranné prilby pri lyžovaní či snowboardovaní. V Rakúsku musia deti do 16 rokov nosiť lyžiarske prilby v šiestich spolkových krajinách, a to v Salzbursku, Hornom Rakúsku, Štajersku, Dolnom Rakúsku, Korutánsku, Burgenlande a vo Viedni. V Taliansku musia ochranné prilby používať deti do 14 rokov. Ani v jednej zo spomínaných krajín túto povinnosť nemajú dospelí, nosenie prilby pri lyžovaní im však miestne úrady odporúčajú,” hovorí Dalibor Mihalkin, PR manažér Komunálnej poisťovne.

Užitočné tipy na vianočnú či silvestrovskú lyžovačku:

  • Na svah choďte vždy triezvy
  • Ak si nie ste istý prítomnosťou alkoholu v krvi, použite jednorazový tester na alkohol (kúpite ho v lekárni, či na benzínových pumpách)
  • Bezpečnosť na svahu zvýšite aj používaním reflexného bezpečnostného odevu alebo reflexných bezpečnostných prvkov
  • Nezabúdajte na lyžiarsku prilbu
  • Pred cestou na lyžovačku sa nezabudnite poistiť

Vyberáme z poistovne.sk

918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023
60878

Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Pri rôznych typoch škodových udalostí je potrebné predložiť rôzne typy dokladov. Pozrite si praktický prehľad, aké doklady bude poisťovňa od vás vyžadovať.
22.03.2024 | Katarína Macková
Čítať viac o Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Vyberáme z banky.sk